Az énekessel A Dalban való újabb megméretésről, esélyekről, fellépés előtti diétáról és arról is beszélgettünk, mivel idegesítik egymást párjával, Tolvai Renivel.

Kállay-Saunders Andrással egy hangulatos cukrászdában ültünk le beszélgetni, és bár éppen egy makacs betegséggel küzdött az énekes, ez egyáltalán nem látszott rajta. Az interjú közben a spanyol asztalszomszédaink, amikor észrevették Andrást, közös fotót kértek, és biztosítottak minket arról, tudják, ki mellett foglaltak helyett, ebből is látszik, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválnak mekkora hatása van egy énekes karrierjére.

Kállay-Saunders AndrásFotó: Marton Szilvia/Origo

Egy év elteltével érezhető még a karrieredben az Eurovíziós Dalfesztiválon elért ötödik helyezés?
A Running sikerének köszönhetően sok országban felléptem már, és mindig meglepődöm, milyen nagy rajongótáborom van külföldön, minden koncertem telt házas, és ismerik a dalaimat. Pont emiatt, ha 2016-ban is kijutnék, az azért lenne szerencsés, mert már ismernek, és tudom, hogy a táborom szavazna rám, idén csakis az első helyezéssel lennék elégedett az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Erre jó esélyed van, hiszen a látványos testfestéssel és hatásos dallal az elődöntőben első helyen jutottál tovább a középdöntőbe, ráadásul idén már nem szólistaként....
Boldog voltam a zenekarommal, hogy a zsűri pozitívan értékelte a dalunkat, és ez a pontszámokban is megmutatkozott. Fontos nekem, hogy a zenekarommal lássanak a színpadon, hogy tudatosuljon a közönségben és koncertszervezőkben, hogy immár egy élő zenekar énekeseként működöm. Az elődöntőben nagyon izgultam, mert beteg voltam - még vagyok is -, és ez elvesz egy énekes önbizalmából, hiszen akadályoz a hangképzésben. Sajnálom, hogy a fellépésre készült, látványos testfestések nem voltak igaziak, mert azóta meztelennek érzem magam. El is határoztam, hogy ha lesz alkalmam, bevállalok egy tetoválást. A testfestés a dal szövegéhez stimmelt, ami arról szól, hogy úgy kellene élni az életünket, ahogy nekünk megfelel, és ne másoknak akarjunk megfelelni. A szimbólumok, amiket rám festettek, ezt erősítették.

Ki a legnagyobb ellenfeled? Sokan Freddie-t tartják esélyesnek, pedig éppen neki írtad a Mary Joe című dalt, ami hatalmas rádiós sláger lett.

A Dalban mindig vannak meglepetések, nem tudható előre, kit szeret meg a közönség, ki lesz a szimpatikus az embereknek. Freddie dala kapcsán azt mondhatom, örülök, hogy öt év után azt is elismerik, hogy nemcsak énekes vagyok, hanem dalokat is írok. Örültem a Mary Joe sikerének, úgy gondolom, ha nem adtam volna a Freddie-nek, ott pihenne a fiókomban.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Pároddal, Tolvai Renivel tulajdonképp ellenfelek vagytok A Dalban, ő mesélte nekem, hogy most minden erről szól otthon...
Együtt szoktuk nézni a versenyzők videóit, és arról is beszélgettünk, hogy biztosan ugyanabba a középdöntőbe tesznek minket, mert érdekes lehet, hogy párként egymás ellen versenyzünk, pedig nincs erről szó, mert teljesen más a zenei stílusunk.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Azt is nyilatkoztad valahol, hogy amikor otthon mindketten gyakoroltok, és énekhangtól zeng a ház, idegesítitek egymást.
Bosszantó, amikor a másik énekel, ez tény, ilyenkor mondjuk is egymásnak a magunkét. Zavaró, amikor ő is és én is gyakorolunk, ezért általában bezárkózom a fürdőszobába, és ott írom a dalaimat.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

A Dal első elődöntője előtt szigorú diétát tartottál, erre miért volt szükség?
Két héttel a fellépés előtt egyáltalán nem ettem szénhidrátot, szinte csak halat és zöldségeket fogyasztottam, be kell valljam, pokoli volt. Számomra fontos, hogy a színpadi megjelenésem kifogástalan legyen, és a diéta abban is segít, hogy több energiám legyen a színpadon, amikor énekelek és mozgok. A műsor után, vasárnap hatalmasat lakmároztam, amit csak megkívántam, befaltam, majd aludtam egy nagyot.