A brit graffitiművész Banksy személyazonosságára eddig még nem derült fény, de egy londoni egyetem kutatói is beszálltak a találgatásba, ráadásul ők a sorozatgyilkosok lenyomozásához hasonló módszerrel eredtek Banksy nyomába.

Banksy szatirikus utcai művészetéről és fekete humorráról elhírestült graffitiművész, aki alkotásaival görbe tükröt tart a politikusoknak és a társadalomnak is. A művészi kommentárjai pedig a világ különböző városainak utcáit, falait, hídjait díszítik, azt viszont csak páran tudhatják, hogy ki is ő valójában. 

Erre próbáltak rájönni a Queen Mary University munkatársai, végül arra jutottak, hogy

Banksy igazándiból egy bizonyos Robin Gunnigham.

Az angol street art-os Banksy egy képének rekonstrukciója Betlehemben kialakított palesztin menekülttáborbanForrás: AFP/Hazem Bader

Ám van egy bökkenő, mégpedig, hogy

ezt már eddig is tudtuk, mivel az eddigi kutatások is erre az eredményre jutottak.

Mindenesetre a mostani kutatásban összevetették, hogy egy bizonyos időszakban hol jelentek meg a művész falfestményei és hol jelent meg Gunningham. Többek között londoni és bristoli lakásokat, pubokat, sportpályákat és persze falakat vizsgáltak a geoprofil felállításához.

Banksy falfestménye Melbourne-ben, egy ejtőernyős patkányForrás: Banksyforum

A kutatást ugyanakkor hátráltatta, hogy Banksy ügyvédei tiltakoztak a kéretlen kutatás promóciója miatt – írja az Independent.