A dentálhigiénikusként dolgozó 24 éves Rebecca Asamoah nyerte a Johannesburgban először megrendezett Miss Afrika kontinentális szépségversenyt.

Negyvenen indultak, végül a döntőbe került 11 lány közül a 24 éves Rebecca Asamoah fejére került a Miss Africa szépségverseny győztesének járó korona. A második helyezett a zambiai Michelo Malambo, a harmadik pedig a dél-afrikai Jemimah Kandimiri lett.

Forrás: AFP/John Wessels

A Miss Afrika Kontinens címért versenyző szépségek fürdőruha helyett fekete pólóban és szűk rövidnadrágban álltak a közönség elé, és mezítláb táncoltak egyebek mellett az afropop olyan jól ismert számaira, mint a mali Salif Keita Africa című slágere.

Az afrikai kontinens szépségversenyének ötlete Neo Mashish dél-afrikai filmproducertől származik, aki elmondta, hogy öt éve dolgoznak a megvalósításon, a versengéssel a fiatal afrikai nőket akarják helyzetbe hozni.

Forrás: AFP/John Wessels

Ez a verseny Afrikáról szól, Afrikát akarjuk eladni a világnak, büszkék vagyunk rá, hogy afrikaiak vagyunk - hangsúlyozta a producer, és hozzátette, hogy az egész versenyt afrikai módon szervezték meg, nem követték a Miss Universe vagy a Miss World szokásait.

Asamoah hagyományos, ghánai aranyszínű gyöngyös koronát viselt, majd szintén ghánai kelméből készült estélyiben lépett szombaton a színpadra. A szépségversenyen elnyerte a johannesburgi Monash Egyetem ösztöndíját üzleti menedzsment szakra.

Forrás: AFP/John Wessels

Asamoah, aki tavaly már első lett a Miss Ghána versenyen, arról beszélt, hogy miközben sok problémát kell megoldani Afrikában, szerinte az lenne a legfontosabb, hogy a fiatalok lehetőséget kaphassanak, és "kéz a kézben a lehető legjobb hellyé tegyék" a kontinenst.

A döntő előtt a versenyzők számos rendezvényen mutatták be képességeiket, egyebek mellett saját országuk tradicionális ételeit főzték. A szervezők tervei szerint a Miss Afrika szépségverseny győztese a malária, a szegénység és az idegengyűlölet ellen folyó, Afrikai Unió-szervezte kampányokban is szerepet kaphat.