Hetvenhat éves korában, párizsi otthonában meghalt az iráni Abbas Kiarostami, a világ egyik legjelentősebb filmrendezője.

A halálhírt az iráni Isna hírügynökség is megerősítette, a rendező évek óta súlyos beteg volt, gyomorrákja miatt műtötték több alkalommal is Franciaországban - írja a Variety.

Abbas Kiarostami és Juliette Binoche a Hiteles másolat forgatásánForrás: Origo

Abbas Kiarostami öt filmjével is szerepelt a cannes-i versenyprogramban, A cseresznye íze című alkotásával pedig elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát (megosztva Imamura Shohei Angolna című filmjével). A filmben egy öngyilkosságra készülő férfi próbál találni valakit, aki halála után hajlandó lesz őt eltemetni.

Kiarostami először az ún. Koker-trilógiával hívta fel magára a figyelmet, ebbe tartozik az 1987-es Hol a barátom háza?, az 1992-es És az élet megy tovább, illetve a két évvel későbbi Az olajfák alatt. Az első filmben egy kisfiú a Koker nevű faluból egy szomszédos faluba megy, hogy visszaadja az iskolástársa füzetét, a második főhőse egy Kiarostamin alapuló rendező figura és a fia, akik nekiindulnak, hogy a több tízezer emberéletet követelő 1990-es iráni földrengés után megtalálják az első film szereplőit, a harmadik pedig a másodikban felbukkanó szerelmespár "valós" történetét mutatja be az És az élet megy tovább forgatásának idején.

Az olajfák alattForrás: Örökmozgó

Már ezekben a filmjeiben is a valóság, a fikció és az alkotás bonyolult, sokrétegű viszonyát boncolgatta, ami későbbi munkáira is jellemző volt. Az iráni politikai helyzet miatt az utóbbi hat-hét évben hazájától távol volt kénytelen dolgozni. Olaszországban forgatta a Hiteles másolat című filmjét, az ebben nyújtott alakításáért Juliette Binoche elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a 2010-es cannes-i filmfesztiválon.

Szintén Cannes-ban debütált utolsó filmje, a Japánban forgatott, 2012-es Ez is szerelem?, amelyben egy idős tanár és egy fiatal prostituált között két nap alatt kialakuló különleges viszony történetét mesélte el.

Ez is szerelem?Forrás: Cirko Film

A kilencvenes évek elején Kuroszava azt mondta: „Amikor Satyajit Ray meghalt, nagyon szomorú voltam. Azután megnéztem Kiarostami filmjeit, és arra gondoltam, Isten őt küldte helyébe.” Ugyanebben az időszakban Godard pedig így fogalmazott:A filmművészet D.W. Griffith-el kezdődött és Abbas Kiarostamival ér véget.

Juliette Binoche és Abbas Kiarostami (a háttérben) a Hiteles másolat forgatásánForrás: AFP