Az ország egyik legsúlyosabb tömeggyilkosságában legalább 19 ember az életét vesztette és további 26 súlyosan sérült. A brutális támadás egy egészségügyi központban történt, Tokió nyugati részén. A feltételezett 26 éves elkövetőt már letartóztatták.

Az elkövető, akinek nevét később nyilvánosságra hozták, amikor bevitték a rendőrségre csak annyit mondott: "Én tettem". Satoshi Uematsu legalább 19 embert gyilkolt meg a Tokió nyugati részén található fogyatékosokkal foglalkozó egészségügyi központban, ahol korábban ő is dolgozott.

A férfi még év elején levelet küldött a parlamentbe, amiben az idős és fogyatékkal élők eutanáziája mellett érvelt. 

 "A célom, hogy olyan világban éljünk, ahol azok a fogyatékkal élők, akik már nem tudnak otthon élni és társadalmilag aktívnak lenni, gondozójuk jóváhagyásával eutanáziában részesülhessenek" - írta.

A hatóságok szerint most is a "segíteni akarás"  állt a gyilkosságok hátterében. Beteges kényszerképzeteiben úgy vélte a gyilkosság feloldozása lesz a fogyatékkal élőknek, ami elvezet a kegyes halálhoz.

"Meg akarom szabadítani a világot a fogyatékkal élőktől" - állítólag ezt mondta a rendőrségen a brutális támadás elkövetője, aki hajnalban rontott be a létesítménybe. A hatóságot az egyik ott dolgozó értesítette arról, hogy valami szörnyűség történik. Kizárták, hogy iszlamista támadásról lett volna szó, valószínűleg azért munkálkodott benne ekkora ellenszenv, mert korábban menesztették a központból - írja a Daily Mail.

A második világháború óta nem történt olyan eset Japánban, ami ennyi halálos áldozatot követelt volna. Az évekkel ezelőtti, 2008-as tömegmészárlás alkalmával 7 ember halt meg, amikor egy férfi teherautóval rohant a vásárlók közé, majd kiszállva többeket megkéselt. 2001-ben egy szintén szigetországi merényletben 8 gyerekkel végzett egy mentálisan sérült ember egy osakai iskolában.