Tikkasztó hőség lesz a hét első felében, emiatt szinte az egész országra figyelmeztetés van érvényben, több megyében a legmagasabb fokra emelték a riasztást!

A hét első felében nem várható enyhülés sőt, szinte az ország egész területére figyelmeztetést adtak ki a tikkasztó hőség miatt. Egyes helyeken hétfőn akár 38 fok is lehet a csúcshőmérséklet, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országra érvényes a forróság miatti riasztás.Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú a figyelmeztetés.Csongrád és Békés megyére viszont még keddre is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adták ki.

Hőség lesz az országban - Képünk illusztrációFotó: Polyák Attila - Origo

A tikkasztó forróság mellett heves zivatarok és felhőszakadás is lesz az országban, főként délutántól: Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyére a viharok miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki. A zivatarokat általában erős széllökések, valamint jégeső és nagyobb mennyiségű csapadék kísérheti. Az eső alatt akár óránkénti 90-100 kilométeresnél is erősebb széllökések lehetnek, a felhőszakadás során pedig rövid időn belül 40-50 milliméter eső is eshet (terepviszonyoktól függően akár villámárvizet is okozva) - adta ki figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat