Aki ma útnak indul, mindenképp vigyen magával esernyőt: erre figyelmeztet Németh Lajos.

Németh Lajos a reggeli Mokkában elárulta, érdemes ma magunkkal vinni egy esernyőt, ugyanis kora délutántól érkeznek hozzánk a zivatarok.

Az a labilis egyensúlyi levegő, ami közelít a Kárpát-medence térsége felé, a főváros környéke felé, ide a kora délutáni órákban ér el, akkor növekszik meg a gomolyfelhőzet és lehetnek záporok, zivatarok, aki útra kel ma az országban, vigyen magával esernyőt" – mondta a meteorológus.

Németh Lajos elárulta azt is, a hét végéig biztosan számíthatunk még záporok-zivatarok kialakulására.

Folytatódik a májusi nyár egy kis zavarral, az a levegőfajta, ami ma érkezik, vendégünk marad egészen a hét végéig. Tehát megvan az esélye annak, hogy záporok-zivatarok alakuljanak ki. De ez nem fronthoz kapcsolódik, hanem a napsütés hatására megnövekszik a gomolyfelhőzet és úgynevezett helyi záporok-zivatarok alakulnak ki. Ennek a jellegzetessége, hogy nem mindenütt esik, rövid ideig tartanak, de ahol esik, ott felhőszakadás, sajnos jégeső is előfordulhat. Tehát a zivatargócban rövid idő alatt akár 20-30 milliméternyi csapadék is lehullhat. És onnan a zivatartól olyan 5-10 kilométerre még a port sem veri el, mert oda nem jut az esőből."