Összesen 133 magyar lány esett áldozatul egy hekkernek, aki lehető legegyszerűbb módon szerezte meg áldozatai bejelentkezési adatait: elkérte tőlük.

Több mint 100 lányt keresett fel a Facebookon az egyelőre ismeretlen hekker azzal az üzenettel, hogy valaki visszaél az adott lány képével. Bizonyításképpen elküldött egy linket is, amely elvileg arra a Facebook-profilra irányította az áldozatot, ahol felhasználják a fotóját. Ahhoz azonban, hogy meglássa a csalót, be kellett jelentkeznie a jelszavával egy a Facebookra nagyon hasonlító oldalon. Természetesen valójában egyik lány képével sem élt vissza senki, a csaló ezzel a szöveggel szerezte meg áldozatai bejelentkezési adatait.

A magyar lányok képeire utazott a hekker"Forrás: Shutterstock "


A csalást Makay József biztonságtechnikai szakértő buktatta le. Gyanús lett, ahogy egyre több lány ismerősöm posztolt a közösségi oldalán arról, hogy feltörték a fiókját. Rákérdeztem az egyik áldozatnál, pontosan mit tapasztalt. Elküldte nekem a kapott üzenetet, majd láttam, hogy az illető azt kérte, kattintson rá egy furcsa linkre – ez volt az: users.atw.hu/fbprofile –, de amikor megnéztem az oldalt, rájöttem, hogy egy célzottan magyar lányok elleni támadásról van szó" - mondta a Borsnak a szakértő, aki az oldal megvizsgálása után meg is találta azt a fájlt, melyben az áldozatok jelszavai voltak. Csak lányok profilját törte fel a hekker. Valószínűleg nem zsarolni akarta a lányokat az érzékeny tartalmú képekkel. Több áldozat megkeresett, és egyikük sem számolt be ilyenről. Egyszerűen a maga szórakoztatása akarhatta a képeket" - tette hozzá a szakember. Elárulta, szerinte azért sikerült ennyi lányt becsapni, mert elhitték, hogy segíteni akar. Hozzátette, valószínűleg sosem lesz meg az elkövető, ha elég ügyes, el tud rejtőzni a hatóságok elől.