Volt idő, amikor még a transzneműek megfogalmazni sem tudták, mit éreznek pontosan, hiszen ez az értelmezés nem volt a köztudatban. Csak annyit tudtak, hogy mások, mint a többiek. Habár még sok idő kell ahhoz, hogy a teljes társadalom megértse és elfogadja őket, ma már büszkén állhatnak a nyilvánosság elé. Íme néhány sztár, akik mindenki előtt vállalták a transzneműségüket.

Caitlyn Jenner

Caitlyn JennerForrás: Northfoto, AFP

Talán ő a leghíresebb sztár, aki megváltoztatta a nemét. A Bruce Jennerként született olimpikon a Kardashian család valóságshow-jában vált világszinten ismertté, hiszen ő Kylie és Kendall Jenner apja, valamint Kim és a többi Kardashian mostohaapja. Nemváltoztatási szándékát azután jelentette be, hogy elköltözött Kris Jennertől, aki 24 évig volt a felesége. Ma már büszke nőként éli a mindennapjait.

Chaz Bono

Chaz BonoForrás: Getty Images

Sonny Bono és Cher egyetlen gyermeke nőként látta meg a napvilágot, de már 13 évesen tudta, hogy nem jó testbe született. Előbb leszbikusságát vállalta fel a nyilvánosság előtt, 2008-ban pedig úgy döntött, hogy elindul a férfivá alakulás útján. Chaz azonban nem elégedett meg azzal, hogy közszereplőként felvállalta másságát a nyilvánosság előtt, aktivista lett, hogy minden hasonló sorsú embert képviselni tudjon.

Alexis Arquette

Alexis ArquetteForrás: Getty Images

A színésznő feltűnt a Ponyvaregényben, a Csaj nem jár egyedülben és a Nászok ászában is, neve pedig azért is lehet ismerős, mert családjában nagyon sok a színész. Testvérei szintén híresek, köztük van David Arquette, aki Courteney Cox férje volt. Habár Alexis Robertként született, sosem érezte magát férfinak, ezért nem okozott túl nagy meglepetést, amikor 2004-ben úgy döntött, testét a lelkéhez alakítja. Sajnos sokáig nem tudta élvezni a szabadságát, ugyanis 1987-ben elkapta az AIDS-et, 2013-ra pedig már súlyos szövődmények alakultak ki nála a betegség következtében. Arquette-et mesterséges kómába helyezték és 2016. szeptember 11-én életét vesztette.

Candis Cayne

Candis CayneForrás: Baldwin High School, Getty Images

A hawaii születésű előadóművész sosem találta a helyét férfitestében. Az élete maga volt a földi pokol egészen addig, amíg Los Angelesbe nem költözött. Ott tánciskolába járt, később pedig New Yorkban szerzett magának hírnevet koreográfusként. A '90-es évek elején találkozott először a transzneműség fogalmával, ekkor jött rá, hogy ki is ő valójában. Az évtized végén megkezdte átalakulását, karrierje pedig szárnyalni kezdett. Világhírnevet 2007-ben szerzett, amikor az Édes, drága titkainkban transznemű karakter bőrébe bújt.

Ian Harvie

Ian HarvieForrás: YouTube, Getty Images

Az amerikai színész és komikus egészen kiskorában rájött, hogy ő valamiért más, mint a többiek, de akkor még nem tudta megfogalmazni, pontosan mit is érez. 19 évesen bejelentette, hogy a saját neméhez vonzódik, 32 évesen pedig azt, hogy transznemű. Élete nehéz pillanataiból – akadt bőven –szívesen űz viccet. Transzenműsége visszatérő témája ugyanis a fellépéseinek, sorstársaiért pedig keményen harcol.