Általában vidámságot akarunk okozni, ha valakit megcsikizünk. Azt azonban kevesen tudják, hogy eleink kínzásra is használták, sőt, akár halálos is lehet a túlzásba vitt csiklandozás. 

Számos brutális kínzóeszközről tudni, amelyet a történelem során használtak. Ám a legkevésbé sem gondolnánk, hogy ezek egyike lehet a csiklandozás. Az ókori Rómában például kisebb bűncselekmények megtorlására használták. A bűnösök lábát sóba mártották, majd kecskékkel nyalatták le – írja cikkében a Bors. 

Nem minden esetben veszélyes a csiklandozás, a baj akkor adódik, ha akit csiklandoznak, már nem tudja jelezni, hogy ez neki már nem vicces. A nevetés ilyenkor ugyanis reflexszerű folyamat, a csiklandozás pedig képes fizikai fájdalmat okozni. 

Büntetés is lehet a csiklandozásForrás: Dreamstime

A lap megkérdezte Makai Gábor pszichológust is a témáról. „Kisebb intenzitással pozitív hatással bír a csiklandozás, akár az intim együttlét előtt is. Legtöbbször a szülők a kicsi gyereket is igyekeznek így felvidítani, amivel nincs is probléma, de amíg a baba nem tud beszélni, addig nehezen tudja kifejezni, ha már sok neki a dolog, ezért jobban oda kell rá figyelni” – magyarázta a szakember. 

Hangsúlyozta: a még nem beszélő gyerekek esetében figyelni kell a testbeszédre. Olyan esetről is tudni lehet, ahol az édesanya nem figyelt az intő jelekre, és 2017-ben addig csiklandozta gyermekét, amíg a kicsi már nem mozdult.