A tavasz beköszöntével máris megindultak az előrejelzések, vajon milyen lesz a nyár 2019-ben. Az időjósok szerint számíthatunk szélsőségekre is.

"Magyarország középső és déli része Európa legmelegebb területei közé tartozik majd nyáron" – írja a Blikk a német nyelvű Bild lapra hivatkozva. A tavasz beköszöntével ugyanis az időjósok már a nyárra vonatkozóan is készítenek előrejelzéseket. 

Bár a beválási esély még képlékeny. Mint írják: 24 órás előrejelzésnél 98 százalék a beválási esély, 72 óránál 87 százalék, és ez így csökken tovább. 

Forró nyárra készülhetünkForrás: Turista Magazin/Gulyás Attila

A víz világnapja alkalmából tartott konferencián dr. Horváth Ákos meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetője elmondta, hogy gyökeresen megváltoztak az időjárási viszonyok az ezredfordulótól. 

"Ez azt eredményezi, hogy vagy szélsőségesen száraz és meleg idő alakul ki – mint ami volt a 2003-as éveket megelőzően nagyon sok anticiklonnal –, vagy nagyon is zivataros, nagyon csapadékos periódusok jönnek létre, amit tapasztaltunk 2010 környékén" – idézi a szakember szavait a Blikk. Elárulta: a szélsőségek benne vannak a pakliban. De ha a májust, júniust, júliust nézzük, akkor valószínűbb a melegebb, szárazabb időjárás.