Egyesével mentették ki helikopterrel a norvég partok közelében elszabadult luxushajó utasait.

Helikopterrel, egyesével kezdték el kimenteni a norvég partok közelében bajba került tengerjáró luxushajó 1373 utasát. A norvég hatóságok tájékoztatása szerint 463 embert sikerült közülük biztonságba helyezni, mielőtt felfüggesztették a mentést, hogy a hajót bevontassák Molde kikötőjébe.

Helikopterrel kezdték meg a mentéstForrás: AFP/Odd Roar Lange

A háborgó tengerről addig kimentett utasok közül 17-en megsérültek, hárman súlyosan. Az utasokat egy Brynhallen városában felállított sürgősségi létesítménybe szállították. A sérültek ellátásával három kórház foglalkozik. Az NRK norvég rádióadó beszámolt róla, hogy a norvég lobogó alatt hajózó tengerjárót két vontatóhajó szállította Molde kikötőjébe. A mentőcsapatok elmondták, hogy a luxushajó négy motorjából hármat sikerült beindítani.

A Viking Sky motorjai előző nap meghibásodtak egy szigetekkel és sziklaszirtekkel szabdalt, veszélyes norvégiai partszakasz közelében. A tengerjáró irányíthatatlanul sodródni kezdett More og Romsdal megye partjainak közelében a szárazföld felé, és délután két órakor vészjelzést adott le. Később a legénységnek az egyik motort sikerült beindítania, és a hajót a partoktól két kilométerre lehorgonyozták. Hajók és helikopterek siettek a Viking Sky segítségére, de a mentést nehezítette az óránkénti 70 kilométeres sebességű szél, a 6–8 méteres hullámok, majd a leszálló este.

Emil Heggelund, a parti őrség tisztségviselője elmondta, hogy a hajó 100 méternyire volt attól, hogy zátonyra fusson, és a parttól 900 méterre sikerült lehorgonyoznia – írja az MTI.