A Notre-Dame felújításán dolgozó munkások dohányoztak

Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt -
helyreállítás Notre-Dame székesegyház (Párizs) mentés tűz kár cigaretta dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A párizsi Notre-Dame múlt heti tűzvészében leomlott huszártorony körüli állványzatért felelős vállalkozás szerdán elismerte és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a felújításon dolgozó munkások egy része megszegte a dohányzási tilalmat, de kizárta, hogy a helyszínen talált cigarettacsikkek okozhatták a tüzet.

„Igaz, hogy vannak munkatársak, akik időnként megszegik ezt a tilalmat, amit sajnálunk” – mondta a francia hírügynökségnek Marc Eskenazi, a Le Bras Freres nevű cég szóvivője, hozzátéve ugyanakkor, hogy „semmi esetre sem egy rosszul elnyomott csikk okozta a párizsi Notre-Dame tűzvészét.

„A munkatársak elismerték a rendőröknek, hogy tényleg előfordult, hogy dohányoztak” – hangsúlyozta a szóvivő azok után, hogy a Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap szerdán megjelent számában azt írta, a nyomozók hét cigarettacsikket találtak a leomlott huszártorony körüli állványzat maradványain.

„Tényleg tilos volt az állványzaton dohányozni. De a tiltást többé-kevésbé betartották. Viszont egy kissé bonyolult volt mindig lemászni (dohányozni), mert az időbe telik” – fogalmazott Marc Eskenazi. Szerinte azonban kizárt, hogy ez a hanyagság okozta a tüzet. „Ha valaki próbált már tüzet gyújtani egy kandallóban, azt tudja, hogy egy fatörzsre dobott csikktől semmi nem történik” – mondta az illetékes.
A jól értesült hetilap megerősítette, hogy a katasztrófa okait vizsgáló szakértők úgy vélik, baleset történt, és azokat a tényezőket tanulmányozzák, amelyek együttesen hozzájárultak a tűzvészhez. Valószínűsítik, hogy a huszártorony állványzata liftjeinek elektromos szerkezetében keletkezett rövidzárlat állhat a pusztítás hátterében. Marc Eskenazi szerint viszont a szerkezetekkel nem volt semmi gond.

„Egyébként is messze voltak a huszártoronytól, márpedig azt már megállapították, hogy a tűz az építmény belső részéből indult – hangsúlyozta a szóvivő. „A liftek sem lehetnek a tűzvész okozói” – tette hozzá.

Cigarettacsikkeket találtak a leégett Notre-Dame-ban Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A székesegyház vezetői a Le Canard Enchainének elismerték, hogy a templom padlásán – annak ellenére, hogy ezt tiltják a biztonsági előírások – voltak olyan elektromos kábelek, amelyekben keletkezhetett rövidzárlat.

A huszártoronyban három harang lakott, amelyekbe elektromos áramot vezettek a nagy harangok felújításának kezdetén 2012-ben. A tűzvész napján a harangok reggel 8, majd 9 órakor és a déli mise előtt megkondultak, majd délután 6 óra 4 perckor is, 12 perccel azelőtt, hogy a füstjelző először riasztott.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúpalakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel.

Döntenie kellett az apának, melyik sérült gyermekét menti meg a Srí Lanka-i terrortámadás utánhttp://www.life.hu/news/20190424-dontenie-kellett-az-apanak-melyik-serult-gyermeket-menti-meg-a-sri-lankai-terrortamadas-utan.htmlSzörnyű döntést kellett hoznia a brit apának: választania kellett, melyik gyermekét menti meg. Mindketten súlyosan megsérültek a Srí Lanka-i terrortámadásban. NewsOrigoGyorsétterembe mentek, a 2 éves kislányt most szexuális úton terjedő betegségekre kell szűrnihttp://www.life.hu/news/20190424-gyorsetterembe-mentek-a-2-eves-kislanyt-most-szexualis-uton-terjedo-betegsegekre-kell-szurni.htmlEgy ausztráliai McDonald's-be ment a házaspár két éves kislányukkal együtt. Egy pillanatra nem figyeltek, a gyermek pedig egy használt óvszerrel a szájában tért vissza. Most szexuális úton terjedő betegségekre kell szűrni. NewsThinkstockMegtalálták a nőt, aki 75 évvel ezelőtt Raoul Wallenberg házában születetthttp://www.life.hu/news/20190424-megtalaltak-a-not-aki-75-evvel-ezelott-raoul-wallenberg-hazaban-szuletett.htmlKanadában megtalálták azt a nőt, aki 75 évvel ezelőtt Raoul Wallenberg házában látta meg a napvilágot, amikor a család bujkálni kényszerült a II. világháború idején. NewsOrigoIdőjárás: hétvégére érkezhet a 10 fokos lehűléshttp://www.life.hu/news/20190424-idojaras-hetvegere-erkezhet-a-10-fokos-lehules.htmlMíg a hét közepén nyárias meleg lesz, hétvégére alaposan elromlik az időjárás. NewsOrigoElpusztult Charlie, a fogságban élő legöregebb kaliforniai tengeri vidrahttp://www.life.hu/news/hirdetes/20190424-elpusztult-charlie-a-fogsagban-elo-legoregebb-kaliforniai-tengeri-vidra.htmlHuszonkét évesen elpusztult Charlie, a fogságban élő legöregebb kaliforniai tengeri vidra – jelentette be a kaliforniai Long Beachben működő Aquarium of the Pacific, amelynek 1997 óta volt lakója az apró tengeri emlős. Hirdetés--Szakított egymással a pár, miután megkapták a DNS-teszt eredményéthttp://www.life.hu/news/20190424-szakitott-egymassal-a-par-miutan-megkaptak-a-dnsteszt-eredmenyet.htmlSzakítást hozott egy pár számára a DNS-teszt eredménye. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.