Hétfőre fogynak el a Föld éves erőforrásai: hamarabb jött el a túlfogyasztás napja

Forrás: Global Warming Images / WWF/Ashley@Globalwarmingimages.Net -
túlfogyasztás erőforrás Föld
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idén július 29-ére esik a túlfogyasztás világnapja, vagyis ekkorra fogynak el a Föld éves erőforrásai.

Évről évre egyre hamarabb jön el a túlfogyasztás világnapja, vagyis az a nap, amikorra elhasználjuk a Föld egész éves erőforrásait. Idén július 29-ére esik, tavaly még augusztus 1-jére, 2017-ben augusztus 2-ára esett ez a nap. 1970-ben pedig még csak december 23-án értük el a túlfogyasztás határát, azóta mintegy 5 hónappal korábban használjuk el a Föld egy évre elegendő erőforrásait.

Idén júliusban jött el a túlfogyasztás Forrás: Global Warming Images / WWF/Ashley@Globalwarmingimages.Net

Jelenleg úgy élünk, mintha 1,75 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak egy van – írta a WWF az MTI-nek eljuttatott közleményében. Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője egy pénzügyi hasonlattal élve kiemeli:

ha a természeti tőkének csak a kamataiból élünk, akkor a tőke még unokáink számára is elegendő anyagi forrást biztosít majd.

"Ha ezzel szemben mindig tovább nyújtózunk, mint ameddig a takarónk ér, és a kamaton túl az alaptőkéhez is hozzányúlunk, az elkezd fogyni, és végül teljesen kimerül a számlánk" – hangsúlyozza, hozzátéve, hogy még eltart bennünket a természeti tőke, de az extrém időjárási jelenségek, a biológiai sokféleség drasztikus csökkenése mind azt jelzik, hogy

az ökoszisztémák összeomlása nincs messze.


A túlfogyasztás világnapjának aktuális dátuma egy globális átlag. Ma a világ népességének 80 százaléka olyan országokban él, ahol több erőforrást használnak fel, mint amennyit az ökoszisztémák meg tudnak újítani.

Az európai túlfogyasztás napja idén május 10-ére esett,

vagyis ha mindenki úgy élne, mint az EU tagállamaiban átlagosan, akkor a Föld éves tartalékai már ezen a napon kimerültek volna. Magyarország az európai és a világátlag között helyezkedik el: a túlfogyasztás határát ebben az évben június 14-én értük el.

Az országonkénti

lista élén tavaly óta Katar áll, ahol mindössze másfél hónap alatt, február 11-én elérték a túlfogyasztás napját.

A közel-keleti országot a tavalyelőtt még első helyen álló Luxemburg (február 16.), majd az Egyesült Arab Emírségek (március 8.), Bahrein (március 10.), Kuvait (március 11.), az Egyesült Államok (március 15.) és Kanada (március 18.) követi, de Dániában (március 29.) és Ausztráliában (március 31.) is már az év harmadik hónapjában eljön a túlfogyasztás napja. A legkisebb ökológiai lábnyom olyan országokban mutatható ki, mint Marokkó, Kirgizisztán, Niger, Albánia vagy Pápua Új-Guinea.

A WWF arra figyelmeztet, hogy

a javulás érdekében sürgős lépéseket kell tennie az egész világnak.

A kormányok és a vállalatok felelőssége mellett hangsúlyozzák, hogy az egyének is sokat tehetnek ökológiai lábnyomuk csökkentéséért.

Kiemelik, hogy fontos az otthonok megfelelő szigetelése, továbbá autózás helyett a kerékpározást, gyaloglást és a tömegközlekedést ajánlják.

Vásárláskor műanyag zacskó helyett vigyünk magunkkal vászonszatyrot vagy hátizsákot,


Időjárás: Európában van, ahol 42 fokot is mérnekhttp://www.life.hu/news/20190723-idojaras-europaban-van-ahol-42-fokot-is-mernek.htmlA júliusi időjárás meglehetősen változatos volt, hiszen a lehűléssel és a tikkasztó hőséggel is meg kellett küzdeni. Az utolsó napokban sem lesz ez másként. News--Földrengést észleltek Jászberény közelébenhttp://www.life.hu/news/20190723-foldrengest-eszleltek-jaszbereny-kozeleben.htmlKisebb földrengés történt kedden Jászberény közelében. NewsOrigoA család úgy véli, öngyilkosságnak álcázhatták Balog Sarolta haláláthttp://www.life.hu/news/20190723-a-csalad-ugy-veli-ongyilkossagnak-alcazhattak-balog-sarolta-halalat.html2014-ben hunyt el a 22 éves Balog Sarolta. A hivatalos álláspont szerint öngyilkosságot követett el, ám a családja úgy véli, egy gyilkosságot álcáztak így. Most a Reménytelen Ügyek Harca Jogvédő Egyesülethez fordultak azért, hogy vizsgálják meg újra szerettük halálának körülményeit. News--Joaquín „El Chapo” Guzman mexikói drogbáró az egyik legdurvább börtönbe kerülhttp://www.life.hu/news/20190723-joaquin-el-chapo-guzmant-mexikoi-drogbaro-az-egyik-legdurvabb-bortonbe-kerul.htmlÉlete végéig börtönben marad Joaquín „El Chapo" Guzman mexikói drogbáró a coloradói Florence-ben. Úgy tudni, ez a világ egyik legszigorúbb és legembertelenebb börtöne. News--Baleset a Balatonnál: egy kerékpárost gázolt el egy vonathttp://www.life.hu/news/20190723-baleset-a-balatonnal-kerekparos-gazol-egy-vonat.htmlEgy kerékpárost gázolt el egy személyvonat Balatonszéplak felső állomásnál – olvasható a Katasztrófavédelem oldalán. News--Megtaláltak egy 1968-ban eltűnt francia tengeralattjáróthttp://www.life.hu/news/20190722-megtalaltak-egy-1968ban-eltunt-francia-tengeralattjarot.htmlEgy kutatócsapat megtalálta az 1968-ban eltűnt Minerve tengeralattjárót - jelentette be a francia védelmi miniszter hétfőn a Twitteren. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.