Megtalálhatták a filmbéli Motkány ősi hasonmását Argentínában

Forrás: AFP/Francois Guillot -
motkány kövület Argentína kardfogú mókus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Motkányhoz, a kitalált kardfogú mókushoz nagyon hasonló állat ősi kövületét találták meg Argentínában - jelentette be a Twitteren a Buenos Aires-i La Matanza Egyetem.

A 25 centiméteres lény, a Pseudotherium argentinus a triász idején, 230 millió évvel ezelőtt élt. Megkövült maradványát a nyugat-argentínai San Juan tartományban találták meg még 2006-ban, de a felfedezést csak most publikálták a PlosOne tudományos folyóiratban, az után, hogy a Texasi Egyetemen tanulmányozták a koponyáját.

A Jégkorszak című animációs film Motkánya Forrás: AFP/Francois Guillot

Az "ős-Motkányt" Ricardo Martinez paleontológus fedezte fel, akinek leírása szerint az állatnak nagyon hosszú, elől lelapított pofája volt, ugyancsak hosszú, majdnem a pofája pereméig érő szemfogakkal.
A Jégkorszak-rajzfilmekből ismert képzeletbeli kardfogú mókustól eltérően azonban a Pseudotherium argentinus valószínűleg nem makkal táplálkozott, hanem rovarokkal és más kisebb állatokkal.

Argentínában sok fosszíliát találnak három földtörténeti időszakból, a triász, a jura és a kréta korból, és ezek nagyon különböznek az északi féltekén élő ősállatok maradványaitól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.