Csalók használják ki a koronavírus helyzetet

Forrás: Shutterstock -
kiberbűnöző tolvaj csalók koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt időszakban több külföldi kiberbűnöző próbált szájmaszkot vagy gyógykészítményeket eladni, és bankkártya adatokat kicsalni az ügyfelektől.

Nemzetközi információk alapján az elmúlt időszakban több olyan külföldi eset fordult elő, amikor ismeretlen kiberbűnözők a koronavírussal összefüggésben, arra való hivatkozással – ennek kapcsán pl. információk elérését felajánlva vagy éppen szájmaszk, illetve valamilyen gyógykészítmény stb. megvásárlását kínálva – bankkártya- vagy bankszámla-adataikat, illetve az ahhoz tartozó különböző azonosítókat, PIN-kódot próbáltak kicsalni pénzügyi ügyfelektől.

Csalók használják ki a koronavírus helyzetet, szájmaszk, gyógykészítmények megvásárlását kínálva Forrás: Shutterstock

Előfordulhat, hogy a csaló elektronikus leveleket hivatalosnak látszó (akár külföldi székhelyű) egészségügyi intézmények nevében küldik ki. Nem zárható ki az sem, hogy e levelekhez olyan csatolmányok is kapcsolódnak, amelyek megnyitása kémprogramokat, esetleg zsarolóvírusokat telepít az adott ügyfél számítógépére, mobiltelefonjára. - írta az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.