Müller Cecília: A jó idő ellenére muszuáj betartani a korlátozásokat

Fotó: Koncz Márton - Origo -
Müller Cecília koronavírus kijárási korlátozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket Magyarországon, é megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. 

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.

Emlékeztetett: két iráni diákkal kezdődött a megbetegedés-sorozat és a járvány magyarországi terjedése. Hangsúlyozta, világ- és európai viszonylatban is úgy látják, Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Ennek köszönhetően el tudta kerülni az ország a betegség robbanásszerű terjedését. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk.

Kifejtette, a szociális intézményekben, köztük az idősotthonokban szigorították a bevezetett intézkedéseket, például teljes felvételi és kijárási tilalmat vezettek be. Közölte: a fenntartók, például az önkormányzatok felelőssége is az elrendelt járványügyi intézkedések végrehajtása.
Azt mondta: az elmúlt napon hat beteg halt meg és 678-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon. Az elhunytak valamennyien krónikus betegségben szenvedtek. Egyikük 54 éves volt, a többiek idősebbek, jellemzően 80 év körüliek - ismertette.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a kormányhivatal vizsgálatot rendelt el abban az idősotthonban, amelynek öt lakója fertőzötté vált. A bentlakóknak szobakarantént rendeltek el, fertőtlenítették az épületet, kórházba vitték azokat az időseket, akiknél tünetek jelentkeztek, illetve mintegy 200 mintavételt végeztek, hogy megfékezzék a fertőzés terjedését.

Fotó: Koncz Márton - Origo


Szintén kérdésekre válaszolva hangsúlyozta: azért, hogy tömeges megbetegedések esetén is helyt tudjon állni az egészségügyi ellátórendszer, további egészségügyi szakembereket képeznek, és bővítik a tesztkapacitást is.


Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy sokfajta teszt került forgalomba, amelyek között lehetnek megbízhatatlanok is.

Közlése szerint továbbra is háziorvosok hatásköre annak eldöntése, hogy szükségesnek látják-e teszt elvégzését, illetve ők döntenek a betegek ellátásának módjáról is, telefonos értesítés után. Ezt a háziorvosoknak küldött részletes tájékoztatóval segítik.
Amennyiben valakinél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, elvégzik a tesztet, illetve a környezetében élőktől is mintát vesznek - tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos kitért arra: "a mentális egészség megőrzéséért" mindenkinek szüksége van a szabad levegőre, ezért a sporttevékenység, a többi között a horgászat sem tilos, amennyiben mindenki betartja a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.


Azt is elmondta, hogy sem a cukorbetegeknek nélkülözhetetlen inzulinból, sem más gyógyszerből nincs hiány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.