New York: egy Bronxszal szemben fekvő szigeten tömegsírokba temetik a halottakat

Forrás: MTI/AP/John Minchillo -
COVID-19 New York koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tömegsírokba temetik az újfajta koronavírusban elhunytakat New Yorkban, a város Bronx negyedével szemben fekvő Hart-szigeten - közölték a hatóságok. Jason Kersten, New York büntetés-végrehajtási hivatalának szóvivője közölte, hogy a koronavírus-járvány idején naponta 24 halottat helyeznek ott örök nyugovóra.

A Hart-szigetén több mint másfélszáz esztendőn keresztül New York azokat temette el, akiknek egyetlen hozzátartozójuk sem volt, vagy a családjuk nem engedhette meg magának, hogy fedezze a temetés költségeit. Általában hetente 25 embert szoktak eltemetni ott.

Harton a közeli Rikers-sziget börtönében büntetésüket töltő elítéltek ásták, illetve ássák a tömegsírokat, és ők végzik a halottak elhantolását is. Sajtóinformációk szerint azonban olyan sok a temetésre váró halott, hogy szerződéses alvállalkozókat is kell alkalmazni.

A koronavírus-járványban elhunyt áldozatokat temetik a New York-i Hart-szigeten 2020. április 9-én. Forrás: MTI/AP/John Minchillo

A temetésekről drónfelvételek készültek, és ezek bejárják az amerikai sajtót. A felvételeken óriási, téglalap alakú sírgödrök látszanak, fehér védőruhába öltözött emberek hantolják el a koporsókat. Az egyik felvételen az látható, hogy mintegy 40 koporsó vár erre. Amerikai sajtóértesülések szerint egyetlen hosszú sírgödörbe több mint 40 koporsó fér el. Az amerikai sajtójelentésekből nem egyértelmű, hogy csak azokat a Covid-19-ben elhunytakat temetik-e a szigeten, akiknek nem jelentkeztek hozzátartozóik, vagy azokat is, akiknek van családjuk. Bill de Blasio, New York város polgármestere korábban azt mondta, hogy azokat a Covid-19-ben elhunytakat, akiknek vannak hozzátartozóik, nem tömegsírban helyezik el. A polgármester a hét elején közölte, hogy tömegsírokat nyitnak, és jelezte, hogy a tömeges temetések a Hart-szigeten kezdődnek meg. Hozzátette, hogy várhatóan a város egyik közparkjában is kialakítanak sírkertet.

New York városában már a kórházak mellé beállított 44 hűtőkamion és a hűtött sátrak is megteltek holttestekkel, a halottakat nem tudják hol tárolni. Phil Murphy, a szomszédos New Jersey állam kormányzója a héten jelezte, hogy ott is hűtőkamionokra van szükség, mert ott is megteltek a halottasházak. Hasonló gondokkal küszködik Chicago is. A városban csütörtökön már beszereztek 14 hűtőkamiont, amelyet szintén a kórházak mellé állítanak be, továbbá átalakítottak egy óriási, hűtött raktárt is halottasházzá. Ott egyszerre kétezer holttestet tudnak elhelyezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.