Koronavírus: folyamatosan vizsgálják a csapvizeket, ez az eredmény

vizsgálat csapvíz koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon a csapvíz - amely a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer - kiváló minőségű és bátran fogyasztható - szögezte le a Magyar Víziközmű Szövetség szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szövetség azon hírek kapcsán szólalt most meg, amelyek szerint a szennyvízben kimutatható a koronavírus örökítőanyaga. Ebből következtetni lehet - 4-10 nap eltéréssel - a járvány belobbanására. Több helyről kérdés fogalmazódott meg, hogy ez kapcsolatban lehet-e a csapvíz fogyasztásának biztonságával - írták.

A víziközmű szövetség azt hangsúlyozta: a szennyíz nem fertőz. Kiemelték továbbá, hogy a szennyvíz és az ivóvíz "nem kontaktál egymással", tehát senkit semmilyen veszély nem fenyeget az ivóvíz fogyasztása során.


Kitértek arra is, hogy az országban működő víziközmű-szolgáltatók felkészültek a járvány újabb hullámára, meghozták a biztonságos működéshez szükséges intézkedéseket, valamint azokat az utasításokat, hogy - ha szükséges - milyen belső működésre térnek át.

Közleményük szerint az ivóvízbázisok többsége védett, amelyekből egy esetleges járvány során is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást,

akárcsak a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását. A lakásokba érkező csapvíz a nap 24 órájában rendelkezésre áll - szögezték le.

Magyar Víziközmű Szövetség: a magyar csapvíz kiváló minőségű Forrás: giphy.com

Hozzátették: így nem szükséges műanyag palackokban felhalmozni otthon flakonos vizeket, hiszen Magyarországon csaknem 100 százalékos a települések vezetékes ivóvízzel való ellátottsága.

A szövetség felhívta a lakosság figyelmét arra is, hogy a víziközmű-szolgáltatók szigorú kritériumok alapján,

napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet és szükség esetén azonnal tudnak intézkedni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.