Elhunyt az első magyar paralimpiai bajnok

Forrás: Shutterstock -
gyász Tauber Zoltán paralimpikon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyolcvanhat éves korában elhunyt Tauber Zoltán, Magyarország első paralimpiai bajnoka - tájékoztatott a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB).

Az MPB felidézte: Tauber Zoltán 1945-ben, 11 évesen veszítette el mindkét alkarját, amikor lövedékeket szerelt szét, és egy kézigránát felrobbant a kezében. Egy gyermekotthonban tanult meg pingpongozni, ott vált versenyzővé. Részt vett az 1956-os forradalomban, túlélte a Kossuth téri vérengzést, a kézikocsiján kenyeret szállított a barikádokon harcoló forradalmároknak. Tauber 1976-ban, a Torontóban megrendezett V. paralimpiai játékokon, a Torontolimpiádon szerezte meg Magyarország történetének első paralimpiai aranyérmét, az akkor 42 éves sportoló az egyéni asztalitenisz versenyen végzett az első helyen.

Az eredményhirdetést követő napokban - szovjet politikai nyomásra - a magyar delegáció elhagyta a paralimpiai falut és hazarepült, így a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) az akkori szabályokra hivatkozva nem ismerte el a magyarok eredményeit, Tauber Zoltán aranyérmén kívül így Oláh József atlétikában szerzett bronzérmét sem.
"A díjátadás után az aranyérmet elrejtettem a zoknimba, hogy ha visszakérnék, azt mondhassam, elvesztettem. Így hoztam haza a medált, amit még ma is megkönnyezek, ha előveszem" - mesélte egy későbbi interjúban a világbajnok, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló.
Tauber 1970-ben alapítója volt a Halassy Olivér Sport Klubnak, az első hazai mozgássérülteket segítő sportegyesületnek, amelynek alapítási napja (február 22.) 2018 óta minden esztendőben a Magyar Parasport Napja.

Paralimpiai bajnoki címét hivatalosan csak negyven év elteltével kaphatta vissza. 2016. augusztus 28-án, a Nemzeti Színházban rendezett, a riói paralimpiára utazó magyar paralimpiai csapat eskütételi ünnepségén a színpadon vehette át jelképesen ismét Tauber az aranyérmét.

Tauber Zoltánt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Asztalitenisz Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubja is saját halottjának tekinti, temetésének helyét és időpontját később teszik közzé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.