Koronavírus - Rövidült a karanténkötelezettség időtartama két hét helyett 10 napra Egyesült Királyságban

Forrás: NurPhoto via AFP/David Cliff/NurPhoto/David Cliff -
karantén koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hétfőtől az eddigi két hét helyett csak tíz napot kell karanténban tölteniük azoknak, akik külföldről utaznak az Egyesült Királyságba, és azoknak is, akiknek a brit kontaktkutató szolgálat értesítése alapján kell elkülönítésbe vonulniuk. A karanténkötelezettség időtartamának csökkentéséről az Egyesült Királyság négy nemzetének - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország - tisztifőorvosai döntöttek még pénteken. A módosítás hétfőn lépett érvénybe.

Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos az egészségügyi minisztérium által ismertetett közös állásfoglalásában közölte: a tudományos bizonyítékok tanulmányozása nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy az elkülönítésben kötelezően eltöltött idő biztonsággal csökkenthető az eddigi 14 napról tíz napra.

Forrás: NurPhoto via AFP/David Cliff/NurPhoto/David Cliff

Ez azokra vonatkozik, akiket a brit állami egészségügyi szolgálat kontaktkutató részlege értesít, hogy a velük szorosabb kapcsolatban állók közül valakinek a koronavírustesztje pozitív lett, illetve azokra, akik a brit kormány által járványügyi szempontból nem biztonságosnak minősített országokból utaznak be az Egyesült Királyságba.

Ezek közé tartozik Magyarország is, amelyet a brit kormány szeptemberben levett a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról.

A külföldről érkezőkre vonatkozó karanténkötelezettség alól azok a beutazók mentesülhetnek, akik az érkezésük előtti tíz napban nem jártak olyan országokban, amelyek nem szerepelnek a brit kormány által a karanténelőírás alól mentesített országok listáján.
Azok a beutazók, akik a karanténmentesítési listán nem szereplő országokból indulnak, de érkezésük előtt megállnak egy olyan országban, amely rajta van a brit kormány által a karanténkötelezettség alól mentesített országok listáján, az ezekben az országokban eltöltött napok számával csökkenthetik az Egyesült Királyságban elkülönítésben töltött napok számát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.