Közleményt adott ki a WHO az AstraZeneca használatának felfüggesztéséről

oltóanyag COVID-19 AstraZeneca koronavírus felfüggesztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csak elővigyázatossági intézkedés bizonyos európai országok döntése, amelynek értelmében felfüggesztették az AstraZeneca vakcinájának használatát - szögezte le pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO emlékeztetett arra, hogy olyan intézkedésről van szó, amely mindössze az oltóanyag egyik szállítmányát érinti az Európai Unión belül. Semmiféle ok-okozati összefüggés nem bizonyított a vakcina és tromboembóliás események vagy vérrögképződésekhez köthető egyéb állapotok között - mondta Margaret Harris, a WHO szóvivője. Emlékeztetett arra: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottságának az esettel foglalkozó csütörtöki ülésén nem találtak arra utaló jelet, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga vérrögképződést okoz, ezért a vakcina továbbra is beadható.

Az AstraZeneca oltóanyagát folyamatosan vizsgálja a WHO vakcinákkal foglalkozó bizottsága is, amely további védőoltások felügyeletét is végzi.

A WHO szerint eddig 268 millió adag, koronavírus elleni védőoltást adtak be a világon, de egyetlen esetről sem tudni, amikor az oltóanyagnak köze volt egy halálesethez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.