Borzalmas! Ez lehet a következő járvány, ami lesújthat az emberiségre

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
világjárvány brutális koronavírus Lassa-vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kaliforniai Egyetem tudósai által kifejlesztett web-alkalmazás sorba rendezi azokat a vírusokat, amelyek veszélyt jelenthetnek az emberiségre a jövőben. A nagyobb vírusok jelenleg vadonélő állatokban bújkálnak, de akár az emberre is átterjedhetnek. Az egyik ilyen brutális, ami akár világjárványt is idézhet elő, az a Lassa-vírus. 

A Lassa-vírus jelenleg a web-alkalmazás első helyén szerepel, hasonlít az Ebolához, főként egerek és patkányok által terjesztett vírusos, lázas megbetegedés, mellyel elsőként 1969-ben, Észak-Nigériában találkoztak.

A neve onnan jött, hogy legelső ismert áldozatai. aki két misszionárius nővér volt, a Nigériában található Lassa városában haltak bele a kórba.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

Ahogy a koronavírus esetében, úgy

a Lassa-vírus által fertőzött emberek közül is sokan tünet- és panaszmentesen vészelik át a betegséget, vannak azonban, akik kevésbé szerencsések, ők jellemzően lázra, általános gyengeségre, fejfájásra, hányingerre, izom- és csontfájdalmakra és arcduzzanatra panaszkodnak

- írja a nuus.

Előfordulhat, hogy a betegeknél kötőhártya-gyulladás és belső vérzés is kialakulhat, amelyeknek egyértelmű jelei a szájból és/vagy a gyomor-bélrendszerből való vérzés jelentkezése.

A vírus túlélőinek egynegyede halláskárosodást is szenvedhet, a felépülés ideje alatt előfordulhat átmeneti hajhullás, járási zavarok is.

A vírust sajnos nem nehéz elkapni. Nem kell közvetlenül a fertőzött állatokkal érintkezni, a Lassa-láz ugyanis a rágcsálók vizeletével vagy ürülékével szennyezett tárgyak, élelmiszerek megérintése révén is továbbterjedhet.

Jelenleg még nincsen védőoltás a Lassa-vírus ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.