Tizennégy év börtönre ítélték a férfit, aki egy baltával gyilkolta meg barátját

Forrás: Shutterstock -
gyilkosság börtönbüntetés emberölés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt 14 év börtönbüntetésre ítélte a Pécsi Ítélőtábla pénteken jogerősen azt a férfit, aki 2019-ben egy baltával megölte barátját a Tolna megyei Bátán.

A Pécsi Ítélőtábla az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a 61 éves vádlott 2019. október 17-én egész napos közös italozás után vele egykorú barátját az otthonába hívta, ahol - a bíróság által megállapított tényállás szerint - egy baltával többször fejbe vágta. Az áldozat nyílt koponyacsonttörés és agyzúzódás következtében meghalt.

A gyilkos ezután a holttestet a bejárati ajtón keresztül kihúzta az udvar hátsó részébe, ott elszáradt növényeket és téglát hordott rá. Később a holttestet az ingatlana hátsó részén található egyik pincébe vonszolta, a sértett ruhadarabjait pedig a holttest szállítására használt zöld szőnyeggel együtt bedobta az udvaron lévő tíz méter mély aknába.

A 61 éves vádlott egy baltával többször fejbe vágta barátját. Forrás: Shutterstock

Azért, hogy cselekményének ne maradjon nyoma, a házban kitakarított, fertőtlenítős vízzel felmosott, a füves területen a földet felásta és átforgatta, illetve az elkövetéshez használt baltát is elrejtette. A vádlott később mészhidrátot is szórt a holttestre, majd ismét elfedte elszáradt növényi törmelékkel és a pincében található lomokkal.

A sértettet a vádlott volt barátnője kezdte el keresni, sikertelenül, végül a holttestet a nyomozóhatóság találta meg tavalyelőtt október 25-én. A bűncselekmény előzménye az volt, hogy a vádlottat elhagyta a barátnője, aki a sértetthez költözött, és a férfi ezt nem tudta feldolgozni - írta közleményében a bíróság.

Az ügyben első fokon tavaly ősszel ítéletet hirdető Szekszárdi Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért 11 év szabadságvesztésre ítélte. A ítélet ellen az ügyész súlyosítás miatt fellebbezett, amelyet a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség fenntartott. A fellebbviteli főügyészség másodfokú indítványában azt kérte, hogy a bíróság a bűncselekményt különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének minősítse, és a vádlottat hosszabb tartamú szabadságvesztéssel sújtsa.

A Pécsi Ítélőtábla az ügyben pénteken megtartott ülésen - az ügyészi indítvánnyal egyezően - az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt 14 év szabadságvesztésre ítélte.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.