dolmányos varjú Budai várnegyed varjak Budapest
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ellepték a Budai Várnegyedet a dolmányos varjak, egyre agresszíven viselkednek a budai lakosok szerint. A helyi önkormányzat szakember bevonásával próbálja kezelni a helyzetet. 

Az I. kerületi önkormányzat egy helyi lakos bejelentése után kezdett komolyabban foglalkozni a dolmányos varjak okozta tarthatatlan helyzettel.

A bejelentő néhány héttel ezelőtt lett figyelmes az udvarukba bejáró varjakra, amelyek gallyakkal a csőrükben nekifogtak a belső udvaron belül a fészkük építésének.

"Olykor előfordult, hogy a beszállás során igen közel repültek el erkélyük előtt, riadalmat keltve a családban. A bejelentőt a szakember tájékoztatta arról, hogy a varjaktól nem kell tartani, gyerekre és felnőttre sem jelentenek veszélyt" - nyugatta meg Facebook-posztjában a lakosokat az önkormányzat - írja a Ripost.

Egy XIII. kerületi lakos is beszámolt negatív tapasztalatáról. A hölgy barátjára minden előzmény nélkül támadt rá egy varjú.

"Nekiesett a fejének és rendesen megsebezte, alig tudta elzavarni."

Egy férfi szerint a dolmányos varjak az utóbbi időben túlszaporodtak, és igazi „csúcsragadozó" lett belőlük.

"Régebben harkály és sárgarigó is volt, de bejöttek dolmányosék és mind eltűntek!" - írja egy hölgy.

A kerület meghozta a döntést, mennie kell a varjaknak. Egyenként felkutatják őket, a fészkelési időszak után eltávolítják a fészkeiket és a későbbi fészekrakást is megakadályozzák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.