védettségi igazolvány koronavírus háziorvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Annak, aki átesett a koronavíruson, automatikusan jár a védettségi igazolvány, amellyel most már sok szolgáltatás igénybe vehető. Éppen ezért nem mindegy, hogy megkapjuk-e vagy sem.

Sokan panaszkodnak arra, hogy hiába estek át a koronavíruson, van pozitív tesztjük, mégsem kapták meg a védettségi igazolványt. Pedig az automatikusan kellene, hogy kiküldésre kerüljön mindenkinek, aki felgyógyult a betegségből.

A legtöbb esetben azok nem kaptak, akik magánúton teszteltettek. Ilyenkor ugyanis a háziorvos valószínűleg nem jelentette le gyógyultként az illetőt, mivel ez tulajdonképpen nem kötelező nekik. Csakhogy így nem fogják kiküldeni a védettségi igazolványt.

A fotó illusztráció. Fotó: Csudai Sándor - Origo


A megoldás az, hogy kérjük meg a háziorvosunkat, hogy ezt mindenképpen tegye meg. Vagy pedig csináltathatunk ellenanyagtesztet, aminek az ára nagyjából 11 ezer forint. Ezután további 3 ezer forintért megigényelhetjük a kártyát – írja a Metropol.

„Volt időszak, amikor napi 50 telefon és ezer ajtócsapkodás történt... Rengeteg beteg volt, a mentőszolgálat pedig alig bírta a tesztkéréseket. Ezért azokat a betegeket, akik nem voltak olyan rossz állapotban, tesztállomásokra irányítottuk. Ez esetben ott kötelesek lejelenteni, hogy pozitív lett az illető, különben én háziorvosként nem látom a rendszerben. Ugyanez a helyzet azoknál, akik magánúton mentek el teszteltetni. A háziorvosnak nem kötelessége lejelenteni a gyógyult státuszt, ha valaki magánúton teszteltetett. Ettől függetlenül természetesen megtesszük, ezzel keressenek bennünket bátran. Abban az esetben, ha a háziorvos kérte a vizsgálatot, szintén ő intézi a kijelentést az EESZT rendszerében. Rengeteg a munka, mindenki hibázhat. 5 millió beoltott emberről beszélünk, türelmeseknek kell lennünk" – mesélte Dr. Juhász Éva háziorvos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.