Annak, aki átesett a koronavíruson, automatikusan jár a védettségi igazolvány, amellyel most már sok szolgáltatás igénybe vehető. Éppen ezért nem mindegy, hogy megkapjuk-e vagy sem.

Sokan panaszkodnak arra, hogy hiába estek át a koronavíruson, van pozitív tesztjük, mégsem kapták meg a védettségi igazolványt. Pedig az automatikusan kellene, hogy kiküldésre kerüljön mindenkinek, aki felgyógyult a betegségből.

A legtöbb esetben azok nem kaptak, akik magánúton teszteltettek. Ilyenkor ugyanis a háziorvos valószínűleg nem jelentette le gyógyultként az illetőt, mivel ez tulajdonképpen nem kötelező nekik. Csakhogy így nem fogják kiküldeni a védettségi igazolványt.

A fotó illusztráció.Fotó: Csudai Sándor - Origo


A megoldás az, hogy kérjük meg a háziorvosunkat, hogy ezt mindenképpen tegye meg. Vagy pedig csináltathatunk ellenanyagtesztet, aminek az ára nagyjából 11 ezer forint. Ezután további 3 ezer forintért megigényelhetjük a kártyát – írja a Metropol.

„Volt időszak, amikor napi 50 telefon és ezer ajtócsapkodás történt... Rengeteg beteg volt, a mentőszolgálat pedig alig bírta a tesztkéréseket. Ezért azokat a betegeket, akik nem voltak olyan rossz állapotban, tesztállomásokra irányítottuk. Ez esetben ott kötelesek lejelenteni, hogy pozitív lett az illető, különben én háziorvosként nem látom a rendszerben. Ugyanez a helyzet azoknál, akik magánúton mentek el teszteltetni. A háziorvosnak nem kötelessége lejelenteni a gyógyult státuszt, ha valaki magánúton teszteltetett. Ettől függetlenül természetesen megtesszük, ezzel keressenek bennünket bátran. Abban az esetben, ha a háziorvos kérte a vizsgálatot, szintén ő intézi a kijelentést az EESZT rendszerében. Rengeteg a munka, mindenki hibázhat. 5 millió beoltott emberről beszélünk, türelmeseknek kell lennünk" – mesélte Dr. Juhász Éva háziorvos.