A felnőtt lakosság háromnegyedét beoltották már Nagy-Britanniában

Forrás: Shutterstock -
vakcina oltás Nagy-Britannia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy-Britannia felnőtt lakosságának több mint a háromnegyede már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát - közölte szerdán a brit egészségügyi minisztérium.

A szaktárca részletes napi összesítése szerint eddig 39 585 665 embernek adták be az oltóanyag első adagját. Ez azt jelenti, hogy a 18 évnél idősebb korcsoportok tagjainak 75,2 százalékát már beoltották a koronavírus elleni vakcinával.

Közülük 26 073 284-en a második dózist is megkapták. Ezzel 49,5 százalékra emelkedett azoknak a felnőtteknek az aránya, akiknek már mindkét oltási adagot beadták.
Az eddig beadott oltások száma az első és a második dózisokkal együtt 65 658 949.
A brit kormány oltási menetrendjének célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az első dózist.

A brit egészségügyi minisztérium szerda esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 12, az utóbbi egy hétben 46 páciens halt meg a koronavírus-fertőződés okozta Covid-19 betegségben országszerte.
Az elmúlt egyheti időszakban történt halálesetek száma 14,8 százalékkal alacsonyabb az előző egy hétben bejelentett halálozásokénál.

Forrás: Shutterstock

A most zárult egy hétben történt halálesetek száma tavaly szeptember óta a legalacsonyabb.
A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzése idején volt olyan időszak, amikor egy nap alatt több mint 1800-an haltak meg Covid-19-ben.

A brit egészségügyi hatóságok feszült figyelemmel kísérik a halálozási adatokat, nem utolsósorban azért is, mert a kormány által kidolgozott, négy nyitási lépésből álló menetrend - amely öthetente számol a járvány megfékezésére elrendelt korlátozások egyre szélesebb körű enyhítésével - minden feltétel teljesülése esetén legkorábban június 21-re, vagyis nem egészen három hét múlva célozza az összes jogi korlátozás feloldását.

Az elmúlt időszakban ugyanakkor az új koronavírus-fertőzések számának emelkedését észlelték több gócpontban, mindenekelőtt Anglia északi és észak-nyugati térségeiben, ahol a fertőzések többségét az új típusú koronavírus B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott, először Indiában azonosított variánsa okozza.
Az új fertőzések számának emelkedését ugyanakkor nem kíséri a Covid-19 betegség okozta halálozások számának növekedése, sőt a halálesetek száma heti átlagban továbbra is folyamatosan és jelentős mértékben csökken.
Kedden fordult elő első ízben tavaly március 11. óta - vagyis 447 napja -, hogy az egész országban egyetlen olyan haláleset sem történt, amelyet a Covid-19 betegség okozott volna.
Több egészségügyi szakértő felvetette az elmúlt napokban, hogy az Indiában azonosított vírusváltozat terjedése miatt halasztani kellene a június 21-re kitűzött utolsó nyitási lépést.
Boris Johnson miniszterelnök ugyanakkor szerdán kijelentette: továbbra sem lát a járványügyi adatokban olyan számokat, amelyek az utolsó korlátozások feloldásának elhalasztását indokolnák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.