Többször is rátámadt dokumentumfilmesekre egy jegesmedve Grönlandon. Az állatot problémásnak nyilvánították, ami azt jelenti, hogy bárki megölheti, ha még egyszer emberre támad - közölte kedden a dán hadsereg.

A jegesmedve hétfő hajnalban dugta be a fejét egy kutatóállomás hanyagul becsukott ablakán Grönland északkeleti részén, 400 méterre a daneborgi dán katonai bázistól, és megharapta a kezét az ott tartózkodó három férfi egyikének, mielőtt azok riasztópisztolyaikkal elkergették.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Kira Hofmann

A sérült dokumentumfilmest előbb a katonai bázison látták el, majd Izlandra szállították további kezelésre - számolt be Facebook-oldalán a dán hadsereg illetékes egysége, az Arktiszi Parancsnokság.

A "rovott múltú" jegesmedve - aminek már öt korábbi "incidense" is ismert - még aznap délelőtt visszatért a helyszínre, majd a hétfőről keddre virradó éjszaka is, amikor sikerült betörnie egy ablakot, mielőtt a két ott maradt dokumentumfilmes újra elkergette riasztólövésekkel. Az esetek megismétlődése miatt a helyi hatóságok problémásnak nyilvánították a medvét, ami azt jelenti, hogy elejthetik, ha újra emberre támad.

A Dániához tartozó, távoli északon fekvő sziget északkeleti részét jelenleg hőhullám sújtja, a térségben 23,4 Celsius-fokkal új hőmérsékleti rekord született.

Szakértők szerint a jegesmedvék számára vadászterületül szolgáló jégtakaró eltünedezése arra készteti az Északi-sarkvidék emblematikus állatát, hogy a szárazföldön kutasson táplálék után. Még ritka, de egyre gyakoribb ember és jegesmedve konfliktusa.

Egy tavaly júliusban a Nature Climate Change című folyóiratban megjelent tanulmány szerint 2100 körülre kihalhatnak a jegesmedvék, amelyeknek száma jelenleg 25 ezerre tehető.