Dokumentumfilmesekre támadt egy agresszív jegesmedve Grönlandon

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Kira Hofmann -
Grönland jegesmedve
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Többször is rátámadt dokumentumfilmesekre egy jegesmedve Grönlandon. Az állatot problémásnak nyilvánították, ami azt jelenti, hogy bárki megölheti, ha még egyszer emberre támad - közölte kedden a dán hadsereg.

A jegesmedve hétfő hajnalban dugta be a fejét egy kutatóállomás hanyagul becsukott ablakán Grönland északkeleti részén, 400 méterre a daneborgi dán katonai bázistól, és megharapta a kezét az ott tartózkodó három férfi egyikének, mielőtt azok riasztópisztolyaikkal elkergették.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Kira Hofmann

A sérült dokumentumfilmest előbb a katonai bázison látták el, majd Izlandra szállították további kezelésre - számolt be Facebook-oldalán a dán hadsereg illetékes egysége, az Arktiszi Parancsnokság.

A "rovott múltú" jegesmedve - aminek már öt korábbi "incidense" is ismert - még aznap délelőtt visszatért a helyszínre, majd a hétfőről keddre virradó éjszaka is, amikor sikerült betörnie egy ablakot, mielőtt a két ott maradt dokumentumfilmes újra elkergette riasztólövésekkel. Az esetek megismétlődése miatt a helyi hatóságok problémásnak nyilvánították a medvét, ami azt jelenti, hogy elejthetik, ha újra emberre támad.

A Dániához tartozó, távoli északon fekvő sziget északkeleti részét jelenleg hőhullám sújtja, a térségben 23,4 Celsius-fokkal új hőmérsékleti rekord született.

Szakértők szerint a jegesmedvék számára vadászterületül szolgáló jégtakaró eltünedezése arra készteti az Északi-sarkvidék emblematikus állatát, hogy a szárazföldön kutasson táplálék után. Még ritka, de egyre gyakoribb ember és jegesmedve konfliktusa.

Egy tavaly júliusban a Nature Climate Change című folyóiratban megjelent tanulmány szerint 2100 körülre kihalhatnak a jegesmedvék, amelyeknek száma jelenleg 25 ezerre tehető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.