szájhigiénia dentálhigiénia fogmosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbben az hiszik, hogy a fogmosás elhanyagolása csak a fogakra van rossz hatással, pedig ez hatalmas tévedés.

Kutatások bizonyítják, hogy a fogmosásnak nem csak a szájhigiénia miatt van fontos szerepe. Ha valaki elhanyagolja a fogmosást, és nem megfelelő a fogínyének állapota, annál sokkal nagyob eséllyel alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, ízületi gyulladás, Alzheimer-kór, és légzőszervi problémák is felléphetnek. A legfrissebb kutatások szerint még a koronavírus halálozási rátája is összefügg a fogíny állapotával. Súlyos esetekben a koronavírus úgynevezett citokin-vihart okoz a szervezetben, citokin nevű gyulladást okozó fehérjével árasztja el a teste. Ennek kezelése pedig sokkal nehezebb, ha a szervezetben állandó gyulladás áll fenn.

A fertőzések, amiket a fogíny gyulladás okozhat a vércukorszint emelkedését okozhatja, ez pedig megnehezíti a cukorbetegség kezelését. A folyamatos fertőzéseket okozó baktériumok pedig többfajta tüdőbetegséget is okozhatnak, illetve súlyosbíthatja azokat.

A szakember válaszol: Miért alattomos gyilkos a fogkő?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.