Németh Lajos döbbenetes dolgot árult el a pusztító hurrikánról

Forrás: AFP/Handout
Forrás: AFP/Handout -
Németh Lajos halálos áldozat hurrikán vihar meteorológus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikában tombol az Ida hurrikán, ami már halálos áldozatot is követelt.

Lecsapott az Ida hurrikán Louisiana amerikai állam partjaira helyi idő szerint vasárnap délután. Az ötfokozatú, Saffir-Simpson-skálán négyes erősségű hurrikán óránként több mint 240 kilométeres sebességű széllökésekkel érte el a déli állam partjait a Mexikói-öböl felől az amerikai hurrikánközpont (NHC) közlése szerint.

Légi felvétel a pusztítás nyomairól Houmában 2021. augusztus 30-án, miután az Ida hurrikán végigsöpört Louisiana államon. Forrás: MTI/AP/David J. Phillip

Németh Lajos meteorológus a Mokkában beszélt a trópusi ciklonról, melyről kiderült, hogy kialakulásához a 26 fok feletti tengervíz hőmérséklet is nagyban hozzájárul.

Akkor beszélhetünk hurrikánról, ha a szél sebessége eléri, vagy meghaladja a 120 km/órás sebességet. Az egyenlítő térségére jellemző hurrikánok erőssége 5 fokozatú. Az Ida hurrikán a 4-es fokozatú kategóriába sorolható, mert 240 km/órás sebességgel söpört végig a szárazföldön.

A hurrikánok Karib-térségből kiindulva, a meleg és páradús levegő táplálásával elérik a szárazföldet, ahol fokozatosan gyengülnek az energiahiány és a nagyobb súrlódás miatt.

„Elképzelhetetlen sebességű szél és hurrikán veszélyezteti az amerikai lakosokat. Ez a legbrutálisabb légköri képződmény a földön..." - magyarázta a meteorológus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.