Amerikában tombol az Ida hurrikán, ami már halálos áldozatot is követelt.

Lecsapott az Ida hurrikán Louisiana amerikai állam partjaira helyi idő szerint vasárnap délután. Az ötfokozatú, Saffir-Simpson-skálán négyes erősségű hurrikán óránként több mint 240 kilométeres sebességű széllökésekkel érte el a déli állam partjait a Mexikói-öböl felől az amerikai hurrikánközpont (NHC) közlése szerint.

Légi felvétel a pusztítás nyomairól Houmában 2021. augusztus 30-án, miután az Ida hurrikán végigsöpört Louisiana államon.Forrás: MTI/AP/David J. Phillip

Németh Lajos meteorológus a Mokkában beszélt a trópusi ciklonról, melyről kiderült, hogy kialakulásához a 26 fok feletti tengervíz hőmérséklet is nagyban hozzájárul.

Akkor beszélhetünk hurrikánról, ha a szél sebessége eléri, vagy meghaladja a 120 km/órás sebességet. Az egyenlítő térségére jellemző hurrikánok erőssége 5 fokozatú. Az Ida hurrikán a 4-es fokozatú kategóriába sorolható, mert 240 km/órás sebességgel söpört végig a szárazföldön.

A hurrikánok Karib-térségből kiindulva, a meleg és páradús levegő táplálásával elérik a szárazföldet, ahol fokozatosan gyengülnek az energiahiány és a nagyobb súrlódás miatt.

„Elképzelhetetlen sebességű szél és hurrikán veszélyezteti az amerikai lakosokat. Ez a legbrutálisabb légköri képződmény a földön..." - magyarázta a meteorológus.