Rejtélyes gyorsasággal húzódott vissza a járvány: ünnepi hangulat uralkodik Japánban

járvány Japán koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Japánban rejtélyes gyorsasággal húzódott vissza a koronavírus-járvány, a szakemberek most találgatnak, hogy ennek mi lehet az oka. Attól tartanak, hogy amilyen gyorsan visszahúzódott, télen olyan gyorsan vissza is fog térni.

Az AP Amerikai Hírügynökség szerint Tokióban augusztusban még napi 6000 fertőzött volt, ma már napi 100 fertőzöttnél is kevesebbet regisztrálnak. Az élet látszólag megy tovább, a személyvonatok és bárok tele vannak emberekkel, szinte ünnepi hangulat uralkodik a fővárosban. Egyedül az általános maszkviselés utal a járvány jelenlétére.

Japánban a járvány tombolásának idején sem voltak komoly lezárások vagy kijárási korlátozás, csak egészségügyi vészhelyzetet hirdettek, ami azt jelentette, hogy a vendéglátóhelyek korábban zártak, és nem szolgáltak fel alkoholt. Más közösségi helyek nyitva maradtak, és a különféle rendezvényeket is megtartották, csak távolságtartást javasoltak.

Az amerikai hírügynökség megpróbálta kideríteni, hogy mi lehet az oka a vírus jelenléte csökkenésének: a helyi szakemberek azzal magyarázzák, hogy a tömeges oltásokban, az általános maszkviselésben van a kulcs, és abban, hogy a szórakozóhelyeket bezárták egy időre.

Mostanra a lakosság csaknem 70%-át beoltották a vakcinával, különösen a fiatalok oltottsága kiemelten magas. Tateda Kazuhiro virológus professzor azonban figyelmeztet, hogy az oltás sem ad 100%-os védelmet, és a védőhatása idővel csökken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.