Páros lábbal rúgta ránk az ajtót az elmúlt hetekben a tél: szerdán reggel több helyen -10 fok körüli hőmérsékletre ébredtünk. Csütörtökön egy mediterrán ciklon hoz változást, és elég kellemetlen időjárás vár ránk.

Csütörtökön országszerte borongós időre számíthatunk, sokfelé élénk, erős észak-keleti széllel. Keleten ugyan számottevő csapadék estig nem fog hullani, de a Duna vonalában, illetve a környékén több-kevesebb eső eshet. Helyenként a 100 km/órát is meghaladó széllökésekre is számítanunk kell.

A Dunántúl keleti, délkeleti részén eső, néhol ónos eső eshet, a nyugati részen inkább hó és havas eső hullik majd, ami délután már a Dunántúl középső részeire is átterjed - mondta Pártai Lucia meteorológus. 

Az ország keleti részén nagyrészt eső, északon havaseső, hó várható, ám péntek reggelre megszűnik a csapadék, és a viharos, barátságtalan szél is elcsendesül. A ciklon kelet felé hagyja el térségünket, a Dunántúlon délutánra a nap is kisüthet. 

A hétvégén újabb mediterrán ciklon miatt lesz változatos az időjárás, sok helyütt borongós időre készülhetünk. Jelentősebb csapadék nem várható, ám ahol igen, ott vegyes halmazállapotú lesz: eső, havas eső, illetve hó hullik majd.

A hét utolsó napján annyira megerősödik az északi szél, hogy a Balaton térségében akár a 100 km/órát is meghaladhatják, ám délutánra a a Dunántúlon -akárcsak pénteken - már napsütés ígérkezik.

Ilyen idő várható a hét második felében.Forrás: Cultura Creative/Hugh Whitaker