Saját spermájával termékenyítette meg orvosa a nőt: komoly kártérítést kapott

spermadonor kártérítés megtermékenyítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Öt és negyedmillió dollár, azaz több mint 1,7 milliárd forint kártérítést kapott egy floridai nő, miután nőgyógyásza a tudta nélkül az eredeti donor helyett a saját spermáját használta a mesterséges megtermékenyítés során.

Cheryl és Peter Rousseau még a hetvenes években ismerkedtek meg egymással az Egyesült Államokban. A pár nagyon szeretett volna közös gyermeket vállalni, ám a férfi korábban vazektómián esett át, így természetes úton nem tudta teherbe ejteni Cherylt - írja az NBC News.

Így a házaspár mesterséges megtermékenyítés mellent döntött, majd egy konzultáció során kiválasztották a megfelelő donort, aki hasonlított is a leendő apukára, és a házaspár más elvárásainak is megfelelt.

Illusztráció Forrás: shutterstock

A mesterséges megtermékenyítést Dr. John Coates végezte, ezután Cheryl egészséges kisfiúnak adott életet. 2018-ban viszont fény derült a csalásra: az addigra már felnőtt férfinak nem a választott spermadonor, hanem a nőgyógyász a biológiai apja.

A Rousseau házaspár még abban az évben beperelte Coatest, de ezzel még nincs vége a történetnek. Miután híre ment az ügynek, egy másik nő is pert indított az orvos ellen, aki 1978-ban jár Coates klinikáján, hasonló célokból. Mint kiderült, az orvos az ő esetében is a saját spermáját használta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.