Majdnem száz utórengést észleltek a pénteki boszniai földrengés óta

Forrás: Shutterstock -
földrengés Bosznia-Hercegovina utórengés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mintegy kilencven utórengést észleltek Bosznia-Hercegovinában a múlt pénteki földrengés óta, és hétfő este Észak-Macedóniában is rengett a föld.

Pénteken késő este 5,7-es erősségű földrengés rázta meg Bosznia-Hercegovinát, egy ember meghalt, többen megsérültek. Azóta több kisebb rengést is észleltek, hétfőn például egy 2,8-as erősségű földmozgást. A Vesti.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint Észak-Macedóniát hétfőn előbb egy 4,2-es, később pedig egy 3,6-os erősségű rengés rázta meg.

Szeizmográfos földrengés-mérés (illusztráció). Forrás: Shutterstock

A Balkán-félszigeten gyakran előfordulnak földrengések. Horvátország középső részét 2020 decemberében 6,4-es erősségű földrengés rázta meg, akkor hét ember meghalt, és több száz ház megrongálódott. Ugyancsak komoly károkat okozott 2020 márciusában egy 5,3-es erősségű rengés Zágrábban. Albániában pedig több mint ötvenen haltak meg 2019 novemberében egy 6,4-es erősségű földmozgás következtében. 1963-ban egy 6,3-as erősségű rengés következtében Szkopje épületeinek 75 százaléka megsemmisült, és több mint ezren vesztették életüket, a várost újra kellett építeni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.