Ezekkel a trükkökkel csökkentheted a hűtőd áramfogyasztását

Forrás: Mohamed Hassan/Pixabay -
hűtőszekrény rezsi hűtő áramfogyasztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az energia-veszélyhelyzet miatt hamarosan már magasabb árról érkezhet számla, a gáz mellett pedig a megnövekedett áramfogyasztás is sokaknak okozhat fejfájást. Egyes háztartási eszközök használatát – például a hűtőt, mosógépet vagy légkondit – a jövőben sem fogjuk tudni kiiktatni, pár trükköt azonban érdemes bevetni, amivel csökkenthetjük a kiadásokat. Az egyik legnagyobb fogyasztó a háztartásban a hűtőszekrény, amelyet a nyári időszakban akár 10-16 órán keresztül is folyamatosan dolgoztattunk.

Ma már senkinek sem kell magyarázni, hogy egy konnektorban felejtett telefontöltő vagy egy égve hagyott villany felesleges árampazarlás, az viszont kevésbé él a köztudatban, hogy akár egy rosszul elhelyezett hűtőszekrény is jelentősen növelheti a villanyszámlánkat. Simon Anikó, a Gorenje Magyarország Kft. marketingvezetője szerint a tudatos géphasználatnak és a megfelelő készülékválasztásnak egyre nagyobb szerepe lesz az energia-vészhelyzet ideje alatt. A készülékek választásában a szakértő szerint még van hova fejlődnünk: jelenleg ugyanis leginkább az árérzékenység határozza meg a magyar fogyasztók döntését, de a klímaváltozás és a rezsiárak emelkedésének hatására már egyre többen keresik a jobb energiabesorolású gépeket. Lássuk, milyen trükkökkel csökkenthetjük a hűtő fogyasztását, illetve mikor érdemes lecserélni régi készülékünket!

1. Az elhelyezésen múlhat minden


A lakásunk hőmérséklete és a hűtő azon belüli okos elhelyezésével sokat spórolhatunk. Nemcsak nyáron, de télen is növelheti az energiahasználatot, ha rossz helyen van a készülék, vagy közvetlen napfény éri. Figyeljünk arra, hogy radiátor vagy sütő, tűzhely közelébe se helyezzük, hiszen így gyakran extra hő érheti, ami szintén növelheti a fogyasztást.

2. Se túl hideg, se túl meleg


Kezdjük az alapoktól: nem is gondolnánk, mennyit számít a hűtőben az optimális hőmérséklet beállítása a takarékoskodás szempontjából. Nyáron hajlamosak vagyunk maximumon járatni a hűtőt, hogy ne romoljanak meg az ételek, holott az ajánlott hőmérséklet +4 Celsius fok, ha pedig ennél hidegebben tárolunk, fokonként akár 5 százalékkal is nőhet az energiafogyasztás. Fontos tudni azt is, hogy minél inkább üres a hűtő, annál több energiát fogyaszthat, ezért érdemes előre gondolkozni és tudatosan tervezni a bevásárlást, hogy ne a levegőt hűtsük. Persze ne essünk át a ló túloldalára sem, a túlzottan megtömött készülék ugyanis folyamatosan küzdeni fog a megfelelő hőmérséklet eléréséért, ami szintén növelheti a fogyasztást. Ha hosszabb időre elmegyünk otthonról, és nem hagyunk semmi romlandót a hűtőben, érdemes egy-két fokkal feljebb állítani a hűtőtér hőmérsékletét, ezzel elkerülve, hogy feleslegesen több energiát használjon a gép.

A hűtőszekrény fogyasztja a legtöbb áramot Forrás: Mohamed Hassan/Pixabay



3. Csak akkor nyitogassuk, ha szükséges


A spórolás egyik kulcsa, ha a lehető legkevesebbszer és legrövidebb időre nyitjuk ki a hűtőajtót. A legrosszabb, amit tehetünk, ha a nyitott hűtőnél állva próbáljuk kitalálni, mi legyen a jövő heti menü. Ekkor ugyanis a külső levegő egyből beáramlik a hűtőtérbe. Ilyenkor egy-két perc alatt akár 5-6 fokkal is emelkedhet a benti hőmérséklet, lecsapódik a pára a készülék polcain és oldalán, és amint becsukjuk az ajtót, a hűtő ezt kompenzálandó még nagyobb energiával kezd el dolgozni. A hűtők és a fagyasztók egész évben működnek, nem érdemes kihúzni őket nyaralás vagy hosszabb távollét esetén sem, de a spóroláshoz sokszor már a legújabb technológiák is segítségünkre lehetnek. Egyes modellek például képesek maguk is átkapcsolni nyaraló üzemmódba, így amíg nyaral a család, a hűtő is pihen. Ilyenkor a készülék úgy állítja be a mélyhűtőben és a normál térben is a hőmérsékletet, hogy azzal a minimálisra csökkenti az energiafogyasztást, hiszen ebben az időszakban senki nem nyitja majd ki.

4. Ne hagyjuk jegesedni!


A hűtők működése azon alapul, hogy a készülék hátfalának hűtésével az egész hűtőben a kívánt hőmérséklet alakul ki. Emiatt a hagyományos készülékeknél van minimális hőmérsékletkülönbség az alsó és felső polcok között, hiszen a meleg levegő felfele száll. Egyes modellekben egy ventilátor keringteti a levegőt, így lesz egyenletes a hőmérséklet. Bármennyire is tudatosan használjuk a hűtőt, előbb-utóbb megjelenhetnek fagyott részek a készülék hátoldalán, sőt, ha nem figyelünk eléggé, akár vastag jégréteg is kialakulhat. Ezzel vigyázni kell, hiszen a jegesedés jelentősen csökkenti a készülék hatékonyságát, és növeli annak energiafogyasztását, így érdemes rendszeresen leolvasztani a hűtőt és fagyasztót, ha spórolni akarunk. Ha el akarjuk kerülni az ezzel járó fáradalmakat, akkor jó megoldás lehet No Frost technológiával ellátott készülék mellett letenni a voksot, ezek a gépek ugyanis önleolvasztással működnek, így nem kell tartanunk a jegesedéstől.

5. Tudatosan vásároljunk!


Bár jellemzően az ár a legfontosabb szempont a magyaroknak háztartási gép vásárlásnál, egyre többen figyelnek a gépek energiafogyasztására- és besorolására is. „Egy tízéves vagy idősebb gép esetében mindenképpen érdemes megnézni a fogyasztást, és az alapján mérlegelni, hogy érdemes-e lecserélni az adott gépet. Többnyire egy ilyen idős készülék cseréjénél rövidebb távon is behozhatja az új készülék az árát fogyasztásban. Ha új gép mellett döntünk, a vásárlás előtt érdemes kiszámolni, hogy milyen energiabesorolású modellre ruházunk be. Egy F- és egy B-kategóriás készülék között jelenleg nagy árszakadék van a piacon, ezért utóbbinak – bár fenntarthatóbb és kevesebbet fogyaszt – várhatóan hosszabb lesz a megtérülése" – tette hozzá Simon Anikó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.