Rendőrök szabadították ki a nyolcéves kislányt a németországi Attendornban található házból, miután valaki bejelentést tett, hogy az édesanyja és a nagyszülei egyéves kora óta elzárva tartják.

A Guradian beszámolója szerint a kislányra annyira legyengült állapotban találtak rá, hogy a lépcsőn is alig tudott felmenni, ezzel szemben az orvosi vizsgálat nem talált sem alultápláltságra, sem fizikai bántalmazásra utaló jeleket. A kislány elmondta az orvosoknak, hogy még soha nem látott erdőt, rétet, és autóban sem ült még soha.

Azt egyelőre nem tudni, miért zárták el a külvilágtól a gyermeket, mivel az anyja és a nagyszülei nem hajlandók válaszolni a rendőrség kérdéseire. Az apa azt nyilatkozta egy helyi lapnak, hogy már a kislány születésekor sem volt együtt az anyával, és amikor a gyermek hat hónapos volt, egy cetlit talált a kocsija szélvédőjén, miszerint a volt párja Olaszországba költözik a kislánnyal együtt. Bár a 25 ezres kisvárosban később többször is látni vélte az anyát és a lányát, sőt, 2015-ben a rendőrségre is elment. Akkor a hatóságok kikérdezték az anyai nagyszülőket, de azt mondták, lányuk Olaszországban van az unokájukkal együtt.

illusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Végül idén júliusban került elő újra az ügy, miután egy, a szomszéd településen élő házaspár bejelentést tett. Ők csak pletykaként ismerték, hogy van egy kislány, akit a nagyszülei bezárva tartanak, mégis értesítették a rendőrséget, akik ezúttal ki is szabadították a gyermeket. 

A rendőrségi kihallgatásokon az anya rokonai azt állították, hogy sem ő, sem a lánya nem élt soha Németországban. Mindeközben az olasz hatóságok megerősítették, hogy a két személy soha nem élt azon a calabriai lakcímen, amit állítólagos otthonukként a nő megadott.

Az anya és a nagyszülők ellen bebörtönzés és kiskorú veszélyeztetése miatt indítottak eljárást. Ha elítélik, a most 47 éves anya akár tíz év börtönt is kaphat.