Soha ilyen messze nem került űrhajó a Földtől: megdőlt az Apollo-13 rekordja

Forrás: MTI/AP/Chris O'meara -
Apollo-13 Hold-misszió Föld Artemis-1 Hold Artemis-misszió
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint ötvenéves rekordot döntött meg az amerikai űrkutatási hivatal, ugyanis soha ilyen távol nem került még a bolygónktól egy, ember szállítására is alkalmas űrhajó.

Elérte a Földtől mért legnagyobb távolságát az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Orion űrhajója – közölte kedden a NASA.

Indulása után mintegy 13 nappal az amerikai Artemis 1 Hold-misszió körülbelül 432 ezer kilométerre járt, ez a legnagyobb távolság, amelyet utasok számára gyártott űreszköz eddig valaha elért. Kedden a Twitteren ezt írták: "Elértük a maximális távolságot a Földtől!" – számolt be róla az MTI.

Cape Canaveral, 2022. november 16.: Az Orion amerikai Hold-űrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva elindul a Kennedy Űrközpont kilövőállásáról a floridai Cape Canaveralben. Az űrhajó fedélzetén csak három kísérleti bábu utazik, a rajtuk elhelyezett érzékelők mérik majd a sugárzást és a keletkező rezgéseket a holdutazás alatt. A NASA Artemis-programjának ez az első próbarepülése. MTI/AP/Chris O'Meara Forrás: MTI/AP/Chris O'meara

Pár nappal korábban az Orion megdöntötte az Apollo 13 1970-ben felállított rekordját: az űrhajó 400 ezer kilométeres távolságot ért el a Földtől nem sokkal azután, hogy pályára állt a Hold körül. Az Orion "körülbelül az Artemis-misszió holdkerülő útjának felén járt ekkor, most visszafelé tart" – közölte a NASA.

Az űrhajó várhatóan mintegy kétmillió kilométer megtétele után, december 11-én érezik haza a Földre. A fedélzeten jelenleg egyetlen ember sincs. A tervek szerint 2024-ben, az Artemis 2 misszióban szállít majd űrhajósokat.

Az Orion több hónapos csúszás után végül november 16-án indult el a világűrbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.