Húsz évvel ezelőtti emberölés miatt fogtak el két férfit: ők lehetnek a felelősek a Silver diszkó vendégének haláláért

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
gyilkosság Silver diszkó Kecskemét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint két évtizeddel ezelőtt történt emberölés ügyében fogtak el egy nagyvenyimi és egy kecskeméti férfit.

A mai napig élénken él a kecskemétiek emlékezetében az az ügy, ami még 2000. október 1-jén történt a Bács-Kiskun megyei székhelyen. Az Izsáki úton található Silver diszkóban hajnalban az egyik vendéget a szórakozóhely biztonsági munkatársai tettleg bántalmazták, majd kivezették az épületből. A 24 éves fiatalembert nem sokkal később a közelben lévő vasúti síneken egy vonat elgázolta, s a férfi a helyszínen életét vesztette. Az ügyben akkor indított államigazgatási eljárás – elsősorban az igazságügyi orvosszakértő szakvéleményére alapozva – idegenkezűséget nem állapított meg, így az eljárást megszüntették.

Később a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztályán egy orgazdaság ügyében folytatott nyomozás során olyan információk jutottak a rendőrség tudomására, mely alapján feltételezhető volt, hogy a sértett halála nem egyszerű baleset volt, ezért a nyomozást aljas indokból elkövetett emberölés gyanúja miatt elrendelték. Az eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nyomozó Főosztálya vette át. A nyomozás során a modernkori technika vívmányait is segítségül hívták. Az áldozatot exhumálták, majd a Nemzeti Szakértői és Kutató Intézet igazságügyi orvos-, nyom-, fizikus- és antropológusszakértő együttes vizsgálata megállapította, hogy az elhunyt koponyáját a vonatgázolás okozta sérülésen kívül több más fizikai behatás is érte.

Ezen a vonalon elindulva a KR NNI nyomozói begyűjtöttek minden bizonyítékot, közel száz tanút kutattak fel, és a vallomások azt támasztották alá, hogy két férfi vonatkozásában az előre kitervelten és aljas indokból elkövetett emberölés gyanúja megalapozott. A jelenleg 47 éves N. Tamást és a most 49 éves V. Lajost 2022. november 29-én hajnalban fogták el a nyomozók a KR Bevetést Támogató Osztály munkatársaival közösen. A kecskeméti N. Tamást otthona közelében, míg a nagyvenyimi V. Lajost munkahelye előtt. Miután mindkettőjük otthonában kutatást tartottak a rendőrök, előállították őket a KR NNI budapesti központi objektumába, ahol mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A két gyanúsítottat a KR NNI bűnügyi őrizetbe vette, majd mindkettőjük letartóztatását kezdeményezte. Az ügy további részleteiről csak a későbbiekben, a nyomozás előrehaladtával tájékoztat a rendőrség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.