Decembertől új adatkiolvasási technológia bevezetésével teszi egyszerűbbé a jegyellenőrök munkáját a Budapesti Közlekedési Központ.

Az új rendszert már tesztelik, hamarosan több száz munkatárs automatikusan is tudja rögzíteni az utasok adatait, így rövidebb lesz a pótdíjazás ideje, és javul a rögzített adatok minősége is - közölte a BKK csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, hogy folyamatosan dolgoznak a jegyellenőrzéssel kapcsolatos feladatok megkönnyítésén és munkatársaik hatékonyságának növelésén. Ezzel, ahogy fogalmaztak, "közvetett módon segítik a gyorsabb utazást" és a kényelmesebb ügyintézést.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A jelenleg tesztelés alatt álló elektronikus adatkiolvasási technológiát, a közlemény szerint a hatóságok már alkalmazzák az igazoltatásoknál és a határátlépéseknél. A módszer lényege, hogy pótdíjazáskor az elektronikus személyi igazolványok és útlevelek adathordozóin található személyi adatokat egy érintéssel automatikusan lehet rögzíteni a jegyellenőri alkalmazásban.

Hangsúlyozták, hogy a jegyellenőrök készüléke kizárólag a szükséges adatokat rögzíti, és azokat csak a pótdíj-követelések behajtási folyamata során használják fel. Azoknál az utasoknál, akik még nem rendelkeznek adathordozót tartalmazó irattal, az információkat továbbra is manuálisan rögzítik - tették hozzá.

Az új technológia alkalmazásának általános bevezetése 2022. december 12-én kezdődik - áll a BKK közleményében.