védettségi igazolvány koronavírus kormányrendelet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kormányrendelet jelent meg a hétvégi Magyar Közlönyben az oltottságot igazoló hatósági igazolvány kiállításának megszüntetéséről. A megszüntetés február eleje óta ismert volt, most az ezzel kapcsolatos részletek is kiderültek.

A kabinet a következőket rendelte el:

  • hatályát veszti a koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos részletszabályokról szóló kormányrendelet. Ez az a jogszabály, amely alapjaiban meghatározta, mi a védettségi igazolvány és mire való.
  • hatályát veszti a fővárosi és vármegyei kormányhivatalokról, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról szóló kormányrendelet 9. mellékletének 32. sora. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy innentől kezdve a kormányablak saját hatáskörében intézhető ügyei közül kikerül a védettségi igazolvány cseréje, pótlása iránti kérelem benyújtása, valamint a védettségi igazolvány kiállításával kapcsolatos panaszok kezelése.

A fentiek a kihirdetést követő 15. napon lépnek hatályba, azaz március 25-én.

Megszűnik a védettségi igazolvány: senki ne dobja ki a kukába Forrás: Róka László / VG.hu

Azt is rögzítették, hogy a folyamatban lévő, a védettségi igazolvány kiállítására, pótlására vagy cseréjére irányuló eljárást megszüntetik, de amennyiben a fizikai előállítása már megtörtént, úgy az ügyfélnek az elkészült okmány kézbesíthető.

Ugyanakkor az is kiderült,hogy a már létező hatósági igazolvány a megjelenített adatok igazolására felhasználható marad. Ugyanez vonatkozik az uniós digitális Covid-igazolványra is. De fontos, hogy a védettségi igazolvány csakis más, személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvány felmutatásával együtt használható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.