A világ legtitkosabb helye: az 51-es körzet

2012.11.21. 19:39

A fegyveres őrökkel, életveszélyre figyelmeztető táblákkal körülvett, kiszáradt tómederben található titkos bázis környéke hivatalosan nem is létezik. Sokak szerint azért, mert olyan kísérletek és események színhelye, melyekről semmilyen körülmények között nem tudhat a nyilvánosság.

A világ legnépszerűbb, nem létező helyszíne

Az 51-es körzet már évtizedek óta izgalomban tartja a közvéleményt, amire a hivatalos szervek rátesznek egy lapáttal azzal, hogy állásfoglalásuk szerint a hely nem is létezik. Sokan mégis tudni vélik, hogy maga a körzet az Egyesült Államok nyugati részén, a nevadai sivatagban lévő Groom Lake kiszáradt tómedrénél található, területén egy, az amerikai légierő rég nem használt bázissal és egy elhagyott nukleáris tesztintézménnyel.

Thinkstock

A számtalan összeesküvés-elmélet és ufótörténet alapját képező 51-es körzet 155 négyzetméteren terül el, a körülötte lévő hegyeken fegyveres őrökkel, radarállomásokkal, földbe épített mozgásérzékelőkkel és számtalan figyelmeztető táblával, miszerint a területre belépni nemcsak szigorúan tilos, de életveszélyes is. Maga a körzet - eltekintve a nevadai atomkísérleti telep néhány régebbi térképeitől - nem található a térképeken, a felette lévő légtér szigorúan zárt, és a körzettel kapcsolatos nyomokat is eltüntették a hadsereg dokumentumaiból. Azokat az iratokat, amelyekben említést tesznek a titkos létesítményről, hosszú évekre titkosították.

Hogy néztek ki régen és most? Sztárok, helyek képeken!Aki a körzetbe mégis belépne, azonnal fegyveresekkel találja szemben magát, majd egyesek szerint a helyi seriffel. Állítólag több száz dollár büntetést is kiszabhatnak, de arról is hallani lehetett, hogy az FBI emberei is megjelentek akkor, amikor valaki be akart hatolni a körzetbe.

Földönkívüliek, titkos kísérletek, paranormális események helyszíne

Az 51-es körzet létezését nem tagadják, de nem is ismerik el az amerikai hatóságok. Ez, valamint az a tény, hogy Nevada állam a környék mellett elhaladó 375-ös út egy részét Extraterrestrial Highway-nek - magyarul földönkívüliek országútjának - nevezte el és jól illusztrált táblákat is elhelyezett, még tovább fokozza az idegen lények iránt rajongók kíváncsiságát. (Megjegyzendő, az utat a környéken kialakult ufóláz miatt nevezték át, ezzel is ide csalogatva a turistákat.) 

Thinkstock

Az emberek kíváncsiak, így az 51-es körzettel kapcsolatban számos összeesküvés-elmélet született. Ezek egyike szerint a körzet nem más, mint a Roswell mellett lezuhant földönkívüli űrhajó roncsainak tárolóhelye, amelynek alkatrészeit és a benne utazott idegen lények testét is itt vizsgálják. Mások tovább mennek, és egyenesen azt állítják: a körzet találkozóhely, ahol rendszeresen folytatnak megbeszéléseket az amerikaiak az idegen lényekkel.

Vannak, akik szerint különleges fegyvereket készítenek itt idegen technológiák alkalmazásával, megint mások úgy hiszik, az időjárást irányítják innen.
Föld alatti alagútrendszerről is szóltak már hírek, és számtalan bejelentés érkezett már azonosíthatatlan repülő tárgyak észleléséről a körzet környékén - becslések alapján ezek az észrevételek közel 80 ezer oldalnyi dokumentumot tesznek ki.

Mivel az ott dolgozókat is szigorú titoktartásra kötelezték, egyetlen interjú sem készülhetett azzal kapcsolatban, hogy mi történik a rendkívül komolyan őrzött területen - egészen addig, amíg 2007-ben fel nem oldottak néhány katonai fegyverfejlesztési dokumentumot a titkosítás alól.

Igazak voltak a pletykák

Ahogy arról a Múlt-kor történelmi portál is beszámolt, 2009-ben a Los Angeles Times néhány, titkosítás alól feloldott irat segítségével végre megszólaltathatott néhány korábbi, az 51-es körzetben dolgozót, akiknek a beszámolói meglepő módon választ adtak az ismeretlen, furcsa repülő tárgyakra - az idegen lények létezését vallók legnagyobb bánatára. 

Mint ahogy az ma már köztudott, az 51-es körzet területén lévő katonai bázist az amerikaiak évtizedekig használták új repülőgépek kifejlesztésére, pilóták kiképzésére. 1955 után kémrepülőgépek kísérleti telepe lett a helyszín, majd két évre rá légköri atomkísérleteket folytattak itt, ezután a CIA megbízásából az úgynevezett OXCART programon belül dolgoztak itt a hangsebesség háromszorosával repülő felderítőgép kifejlesztésén. Az első lopakodó repülőgép is innen indult útjára az 1970-es években. A területet az évek során folyamatosan bővítették, még az 1990-es évek végén is, legfőképpen azért, hogy a nagyközönséget a lehető leginkább kizárják a titkos katonai kísérletekből.

http://en.wikipedia.org

Mindez a Los Angeles Times riportja szerint sok mindent megmagyaráz: a volt dolgozók szerint teljesen érthetők a furcsa repülő tárgyakról szóló beszámolók, tekintettel arra, hogy a hangsebesség háromszorosával repülő gépek akkor rendkívüli technikai vívmánynak számítottak, ahhoz hasonló sebességgel haladó légi járművet addig senki nem láthatott. A gyorsaság miatt, valamint hatalmas üzemanyagtartályuk okán pedig valóban tűnhettek kereknek a földről nézve. Külföldi gépekkel is dolgoztak akkor a területen, amelyek szintén ismeretlenek lehettek az ott élők számára. Az alagutak létezésével kapcsolatban a kutatók azt állítják, hogy léteznek: ezek szintén a tesztlétesítmények föld alatti részei lehettek.

Ez azonban csak egy szelet az 51-es körzet történetéből. A legtöbb katonai irat máig titkos, azok közül pedig, akiket már nem kötne titoktartási nyilatkozat, sokan nem élnek. Azt pedig nem tudni, meddig kell várni, hogy újabb és újabb fejezetek nyíljanak meg a nagyközönség előtt.

A Clapham-erdő rejtélye (18+)http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20121113-gyilkossag-eltunes-halalesetek-a-claphamerdo-rejtelye.html A legjobb ufóvideók, amik hamisnak bizonyultakhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20121105-megdobbentoen-realis-a-legjobb-ufovideok-amelyek-hamisnak-bizonyultak.html 3 rejtélyes eltűnés, amire nincs magyarázathttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20121031-legendak-nyomaban-kodde-valt-emberek.html 5 megoldatlan fizikai rejtély, amire nincs magyarázathttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20121010-a-legerdekesebb-megoldatlan-fizikai-rejtelyek-a-foldon-es-a-vilagegyetemben.html


 

Arizonasivatagkísérletobjektumkörzetkatonai létesítmény