"A börtön ablakába soha nem süt be a nap...", csakhogy nagyon sokszor önként, a saját börtönünkbe zárjuk be magunkat. Az egyik ilyen cellába vezető egyirányú út a partnered birtoklása.

Szóval, gyerekként megkapjuk az első biciklinket, és mondják is nekünk, hogy "vigyázz rá!" Talán még le is tolnak, ha rosszul támasztjuk le, és feldől. De mi ügyes gyerekek lévén megtanultunk vigyázni rá, és megtanuljuk birtokolni. Amikor valaki el akarja venni, kiabálni kezdünk, vagy ráverünk a kezére.

Forrás: Thinkstock

Majd telik-múlik az idő, szerelmesek leszünk, és azon kapjuk magunkat, hogy párkapcsolatban élünk valakivel, és persze nem úgy, mint a biciklit, de kicsit kisajátítjuk magunknak, és birtokolni kezdjük. Minél jobban birtokolni szeretnénk, ő annál jobban szabadságra vágyik, és a feszültség fokozódik, pedig elképzelhető, hogy csak azt nem raktuk helyre a fejünkben, hogy tárgyakat lehet birtokolni, de személyeket nem.

Pilát Gábor

Az elmúlt húsz évben közel 13 ezer embernek tartottam értékesítési, vezetői, valamint kommunikációs tréningeket, és már a kezdetektől azt figyeltem meg, hogy az alapvető igazságok, összefüggések az élet minden területén használhatók. Nem is lehetne másképp, hiszen a mondás szerint, ami igazság, az mindenhol az, ami pedig nem működik mindenhol, az nem volt igazság.

A "Tabuk nélkül a párkapcsolatról" közösséget azzal a céllal hoztam létre, hogy a tapasztalataim alapján támogatást, segítséget nyújtsak azoknak a pároknak és párjukat kereső embereknek, akik minőségi élet megélésére törekszenek, legyen az párkapcsolat, munka, gyereknevelés vagy önmagunk megtalálása a világban.

www.pilatgabor.hu,
Facebook/Tabuk nélkül a párkapcsolatról

A rabszolgatartó társadalomban ugyan a rabszolgák teste felett rendelkeztek, de a lelküket, a szellemüket ott sem tudták birtokolni.

Amit viszont érdemes átgondolni:

Amennyiben azért akarod birtokolni a társad, mert nem bízol benne, akkor javaslom, gyorsan derítsd ki, hogy valóban "hátat fordíthatsz" neki, vagy nem. Ha nem, engedd el, de ne birtokold! Ha mást vagy többet szeretne, mint amennyit te nyújtani tudsz neki, engedd el, de ne birtokold. Azonban, ha pont te kellesz neki, szőröstül-bőröstül, és meg is bízhatsz benne, akkor csak tartsd a nyitott tenyereden, vigyázz rá, de ne birtokold.

Csak így fogtok tudni békés, szelíd és nyugodt kapcsolatban sétálni egymás mellett a közös utatokon. Arról nem is beszélve, hogy

te is csak azt kaphatod a társadtól, amit te adsz neki, és amit nem hordasz önmagadban, azt a partnered sem fogja tudni megadni neked.