Időjárás, meló, pénz? Ezekről nem érdemes beszélni az első randin

beszélgetés randi ismerkedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokunkban felmerül a kérdés: miről beszélgessünk az első (és második, majd az azt követő) randin, hogy ne rontsunk ajtóstól a házba, de azért mégis mondjunk valamit magunkról? Természetesen nyomot akarunk hagyni a másikban, de nem mindegy, milyet.

Az önfeltárás úttörője a kanadai Sidney Jourard, aki a témával kapcsolatos kutatásait az 1971-ben megjelent The Transparent Self című művében összegzi, kidolgozta a saját magáról elnevezett önfeltárási kérdőívet is, amelyben hatvan témát sorol fel. A teszt felvétele során a résztvevőknek azt kellett eldönteniük, kivel miről beszélgetnének. A szerző azt találta,

hogy az időjárásról, programlehetőségekről, illetve a munkánkról szívesen cseverészünk szinte bárkivel,

de van, amit csak a hozzánk közel állókkal osztunk meg (ezen senki sem csodálkozik, ugye?) – ilyenek például a legbensőbb érzéseink vagy az anyagi helyzetünk.

Forrás: Thinkstock

Vizsgálatában nemi különbségekre is felhívja a figyelmet – először is: köztudott, hogy míg a nők kiteszik a szívüket az asztalra, addig a férfiak hajlamosak hallgatásba burkolózni (majd belebetegedni). Másfelől a nők leginkább az édesanyjukkal és a barátnőikkel osztják meg az érzéseiket, a hierarchiában őket követi a partner, majd az édesapa. A férfiaknál is az édesanya és a barátok állnak az első két helyen, de náluk az apa még dobogós, míg a barátnőnek be kell érnie a negyedik hellyel.

Ahogy Jourard mondja, az önfeltárás önfeltárást szül, a kapcsolat meg szépen mélyül – már ha fokozatosan adagoljuk az információmorzsákat. A szűkszavúság nem vezet sok jóra, de az sem, ha folyóként folyjuk körbe a másikat.

Ezzel Rubin is egyetért, aki egy reptéri váróterem utasait környékezte meg: a kezükbe nyomott néhány írást, majd arra kérte őket, hogy a kézírás alapján véleményezzék őket. Nagyon cseles volt, mert valójában mindegyik szöveg ugyanazon ember tollából származott, csak tartalomban volt eltérés – az első kevés, a második közepes mértékű, míg a harmadik túlzottan intim jellegű információkkal volt teletűzdelve.

Az eredményeket összesítve azt találta, hogy a résztvevők a közepes szintű önfeltárással szimpatizáltak a leginkább. A kevés információ nem csigázta fel kellőképpen az érdeklődésüket, a túlzottan bizalmas írás pedig ellenérzést váltott ki.

Nem érdemes tehát az első néhány találkán elsütni minden puskaport.

Persze, beszéljünk magunkról, de ha egy mód van rá, ne traktáljuk a másikat gyerekkori sérelmeinkkel vagy éppen aktuális szorongásainkkal. Ráérünk arra még!

Jason Statham eljegyezte kedvesét - Fotó a gyűrűről! http://www.life.hu/intim/20160111-jason-statham-es-rosie-huntington-whiteley-eljegyzes-csodaszep-foto-a-gyururol.htmlA hírt a sztárok sajtósa is megerősítette, Jason Statham és Rosie Huntington-Whiteley pedig a Golden Globe-díjátadón még a meseszép eljegyzési ékszert is megmutatták. Intim--Így születtek a Szex és New York szexjelenetei - Miranda kitálalt! http://www.life.hu/intim/20160111-cynthia-nixon-a-szex-es-new-york-szexjelentei-valodiak-voltak-intim-titok-a-sorozatrol.htmlCynthia Nixon egy interjúban elmondta, hogy a legendás sorozat intimebb jelenetei mind megtörténtek a való életben is.IntimOrigoTitokzatos lányt ölelget magához Brooklyn Beckhamhttp://www.life.hu/intim/20160111-brooklyn-beckham-a-titokzatos-baratnojevel-feltehetoen-sonia-ammarral-lathato-kozos-foton.htmlA Beckham-család 16 éves szépfiúja a jelek szerint egy igazi romantikus úriember, aki gondosan ügyel arra, hogy megőrizze magának magánéletét. Intim--Anyaszült meztelenül hempereg Candice Swanepoelhttp://www.life.hu/intim/20160111-candice-swanepoel-a-victorias-secret-modellje-anyaszult-meztelenre-vetkozott.htmlA Victoria's Secret szépséges modellje egy szál évakosztümben hempergett Costa Risa csodás tengerpartján, a nagy pillanatot pedig szerencsére követőivel is megosztotta. Intim--Hoppá! Brad Pitt Angelina Jolie nélkül érkezett a Golden Globe-rahttp://www.life.hu/intim/20160111-brad-pitt-angelina-jolie-nelkul-erkezett-a-golden-globera.htmlHónapok óta egymást érik a találgatások arról, hogy válságban van-e Brad Pitt és Angelina Jolie házassága. A színész vasárnap ráadásul egyedül érkezett a Golden Globe-gálára, ami újabb pletykákat indított el.Intim--Csézy: "Boldog feleség vagyok"http://www.life.hu/intim/20160111-csezy-enekesno-boldog-feleseg-ferje-laszlo-oldalan.htmlA magyar énekesnő másfél évvel ezelőtt ment hozzá Lászlóhoz, aki mellett minden egyes nap ajándék számára, és tökéletesen tud azonosulni háziasszonyi szerepével. Intim--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.