Bár szeretnénk azt hinni, hogy a többség nem a külsőségek alapján ítél, a valóságban a smink igenis sokat nyom a latban, ha egy nő megítéléséről van szó. A többi nő ilyenkor dominánsabbnak látja őt, a férfiak pedig magasabb presztízst kapcsolnak hozzá.

Ha egy kompetens, képzett, komoly munkatapasztalattal rendelkező nő egy állásinterjún ül, mi az, ami sokat nyomhat a latban a megítélésekor? Nos, egy friss kutatás szerint a smink. Ha az arca szépen ki van festve, a többi nő dominánsnak látja, a férfiak pedig erősebbnek. Ez a különbség minden szakmában megjelenik, a kozmetikumokat használó nők minden esetben nagyobb presztízzsel rendelkeznek, hiába tisztán szellemi foglalkozásról van szó, a szépségipartól távol.

Forrás: Dreamstime

A kutatás során érdekes eredményekre derült fény. Világossá vált, hogy amikor a nő arcán halvány smink van, a férfiak és a nők is vonzóbbnak látják, ez azonban egyáltalán nem meglepő. A különös inkább az, hogy

a sminket viselő nőkhöz a férfiak magasabb presztízst kapcsolnak, míg a nők ilyen társukat dominánsabbnak látják.

A szakemberek a következő lépésben azt vizsgálták, hogy vajon a vonzóbbnak és erőteljesebbnek tűnő nőkre féltékeny-e a többi nő, érez-e fenyegetettséget amiatt, hogy esetleg nagyobb befolyással rendelkezik, és több, jobb partnert képes így magához vonzani. A válasz a kérdésre egyértelmű igen: a sminket viselő nőkre féltékenyebbek társaik, sőt: egyenesen 

azt is feltételezik, hogy gyakoribb köreikben a promiszkuitás, hiszen több partnerből válogathatnak.

Minden jel arra mutat, hogy bizonyos helyzetekben – pl. egy állásinterjú esetén – a hangsúlyos smink előnyt jelent, de egy koktélpartin akár hátrányos is lehet, hiszen féltékenységet vált ki a legtöbb nőből.