Sokan szeretnék azt hinni, hogy velük nem történhet meg az, hogy megcsalják őket, vagy ha mégis, akkor előszeretettel gondolják, hogy fordított helyzetben sosem tették volna ezt a párjukkal. Fontos a különböző nézőpontokat és egymást is megértenünk egy ilyen helyzetben. Most Almási Kitti klinikai szakpszichológus segít ebben. 

A statisztikák szerint 85 százalékunk félrelép. 

A valóságban mennyire tudjuk megérteni a másik nézőpontját egy szerelmi háromszögben? 

Alapvetően nem szoktunk azon gondolkozni, hogy mit érez a másik fél, mindenki a saját szenvedéseire koncentrál. Ez a megcsaló fél részéről a hatalmas bűntudat miatt történik, el kell tolnia magától a másik érzéseit, a szerető nézőpontját, és a társáét is. 

Megcsaláskor mindenki a saját szenvedéseire koncentrál, ami a megcsaló fél részéről a hatalmas bűntudat miatt történikForrás: Thinkstock

Melyik félnek a legrosszabb? 

A megcsalt félben van egyfajta kisebbségi érzés, a megcsalóban bűntudat, a szerető pedig szerintem egy vesztes helyzet. 

Ha meg is kapja, amit szeretne, egy hatalmas terhet kell végig cipelnie az új kapcsolatban. Gondoljunk csak bele, egy olyan dologra adják a fejüket, ami garantáltan nem végződhet jól. Ezt a statisztikával is alá lehet támasztani, a háromszöghelyzetekből kilépő emberek háromnegyede nem marad azzal, aki miatt kilépett az előző kapcsolatából. 

Mennyien fordulnak önhöz megcsalás miatt? 

A Hűtlenség ...és ami mögötte van című könyv megjelenése után megugrott azoknak a száma, akik hasonló történetekkel keresnek meg. De inkább azok a szinglik vannak túlsúlyban, akikről a terápia közben kiderül, hogy szeretői státuszban vannak. Illetve olyan párok is jelentkeznek hozzám, akik megcsalás után szeretnék rendbe hozni a kapcsolatukat. Az ő esetükben jó aránnyal működik a terápia, hiszen ők már eleve meghoztak egy döntést, azt, hogy együtt maradnak. 

Sok olyan pár is van, akik rendbe szeretnék hozni a kapcsolatukat, az ő esetükben jó aránnyal működik a terápiaForrás: Thinkstock

Hogyan lehet túljutni a megcsaláson?

A terápiás tapasztalatok alapján az a legfontosabb kérdés, hogy benne akarunk-e maradni a kapcsolatban, vagy sem. Ha igen, akkor meg kell értetni a másikkal, hogy mi sarkallt minket a félrelépésre. Mindenkinek fel kell oldani magában azt a nézetet, hogy egy ilyen helyzetben van bűnös és megbocsátó fél. 

Azt kell látnunk, hogy a párkapcsolat rendszere azért bomlott meg, mert valami félrecsúszott. Mindkét félnek át kell gondolnia ezt a helyzetet, mert a megcsalás leggyakrabban az elhanyagolás miatt történik, hiányzik a szex, a beszélgetés vagy a törődés. Ha vannak ilyen hiányterületek, akkor könnyen jöhet egy harmadik szereplő. A kialakult helyzetben pedig mindenkinek megvan a saját felelőssége. Mindenkinek sok fájdalmas, bűntudatot keltő dolgot kell tudatosítania, és tulajdonképpen ez az, amit a Hűtlenségem története műsor is csinál. 

Lehet hinni a statisztikáknak, tényleg ilyen nagy arányban lépünk félre? 

A statisztika szerint 85 százalékunk megcsalja a párját, ez azt jelenti, hogy ennyien vannak azok, akik életük során egy hosszabb távú kapcsolatukban félrelépnek. Ennek az oka általánosságban az, hogy a másik nem kelti bennünk már azt az érzést, hogy értékesek vagyunk. 

A félrelépés oka általánosságban az, hogy a másik nem kelti bennünk már azt az érzést, hogy értékesek vagyunkForrás: Thinkstock

A Hűtlenségem története című műsor premierje február 6-án hétfőn, 19.00-kor lesz a TLC-n.