Pilát Gábor: Önszeretet vagy nárcizmus? Mikortól önimádat az önszeretet?

Forrás: Shutterstock -
személyiség önimádó nárcisztikus személyiségzavar Tabuk nélkül a párkapcsolatról önszeretet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az önimádat, mondhatjuk, egyenlő a mostanában nagyon divatos nárcizmussal. Sokat és sokféleképpen írnak erről a jelenségről. De mit lehet tenni, ha ilyen emberrel ismerkedtünk meg?

Az önszeretet az, amire szükségünk van, ugyanis ha az ember saját magát nem szereti, akkor nem fog tudni szeretetet adni másnak sem. Egy egyszerű, logikus gondolkodás következménye, hogy ami nincs bennünk, azt nem is tudjuk átadni.

Biztos, hogy hallottatok már olyat, amikor valaki azt mondja „engem már nem kell szeretni". Ez egy kicsit sántít, mert nincs az az ember, akinek ne lenne szüksége szeretetre. Aki ezt mondja, az egyetlen dolgot nem tud:

Ezt magyarázza meg. De miért nem ad szeretetet? Ki az, aki csak kapni akar? Az, aki nem szereti saját magát. Általában az ember akkor nem szereti saját magát, amikor esetleg elkövetett olyan dolgokat, amelyek bántják a lelkiismeretét.

Ha az ember saját magát nem szereti, akkor nem fog tudni szeretetet adni másnak sem Forrás: Shutterstock

Önszeretetre szükségünk van. Amikor azonban ez már átmegy egy határon, akkor lesz belőle önimádat. Ezt hívjuk nárcizmusnak. A nárcizmus az önmaga szépségében, erényeiben való tetszelgés, túlzott önszeretet.

Az önimádó, a nárcisztikus ember rajongókat gyűjt. Jól érzékelhető az önszeretet és a nárcizmus közötti különbség: az egyikben egy oda-vissza szeretetáramlás van, a másikban pedig egy nagyon erősen kikényszerített, kierőszakolt, minden módon megszerzett imádat. Ez utóbbinak pedig semmi köze sincs a szeretethez.

Ha meg akarjuk érteni a „nárcizmusnak” mint jelenségnek az értelmét, akkor azt is meg kell nézni, hogyan alakult ki: Hogyan lehet ezt észrevenni?

A nárcisztikus személy önimádó. De ez nem feltétlenül ebben a formában igaz: nem saját magát imádja, hanem a saját magáról idealizált képet. Ezért kezdi el gyűjteni az embereket maga köré, akik majd igazolják az ő nagyszerűségét. Sokszor látjuk ezeken az embereken, hogy szinte már istenként, vagy istennőként kezelik magukat. Amilyen mértékben pozícionálják túl magukat, olyan mértékben értékelik le a környezetüket. Ezt az egyensúlyt mindenképpen meg akarják tartani.

Az önimádó, a nárcisztikus ember rajongókat gyűjt Forrás: Shutterstock

A dolgok lenyomata valamikor gyerekkorban épül be. 3-4 éves korig ezeket a jellemvonásokat a gyerekeken észre lehet venni. Nem is lehetne másképp, ugyanis abban az időben minden róla szól. Őt szeretik, őt ajnározzák, minden körülötte forog. Ott van egy fordulópont, amikor eldől, hogy az a gyerek, ki tud-e lépni a társadalomba úgy, hogy azt a szeretetet, amit ő addig kapott vissza tudja-e áramoltatni. De ez is nagyon érdekes és tetten érthető dolgokon múlik. Akinek van kisgyereke, biztosan megtapasztalta, vagy látta a szomszéd, vagy rokon gyerekén, hogy ő a szülőnek folyamatosan produkálja magát. De ez a produkció nem egy önző cselekedet, ugyanis ő nevettetni szeretne és szeretne hozzájárulni az élethez. Ő még nem tud mosni, főzni, takarítani, pénzt keresni, de egy dolgot tud, meg tudja nevettetni a szülőt. Később ezek rajzok formájában lesznek. Ha ezt a szülő nem értékeli, akkor a gyerek elbizonytalanodik, jó dolgot csinál-e, avagy rosszat. Ha a szülők a pillanatnyi állapotukban értékelik, vagy nem értékelik a gyereket, vagy elfojtják ezt az önzetlen adást nála, amit jó szívvel, és jó szándékkal adott, akkor teljesen.

Ezt a fajta elbizonytalanítottságot nem fogja tudni kezelni. Amikor kilép a nagyvilágba, nem tudja, mit csináljon.

Pilát Gábor: "Soha ne kuncsorogj szeretetért, bizalomért, vagy szerelemért"http://www.life.hu/intim/20171106-pilat-gabor-arrol-hogy-ne-kuncsorogj-szeretetert-ne-vagyj-olyan-utan-akinek-nem-kellesz.htmlA gyilkosság bűn. A gyilkosságot ábrázolni nem az. A testiség nem bűn, de a testiséget ábrázolni sokszor az. A vágy szintén nem bűn, sőt kifejezni sem az, hiszen a szívedben csak fuldoklik, de ha nem talál viszonzásra, hamar sértetté vagy erőszakossá válhat. Intim--Sandra Iron: „A pornó nemcsak a sok pénzről szól – megviseli a testet és a lelket egyaránt” http://www.life.hu/intim/20171020-interju-az-egykori-ponroszinesznovel-sandra-ironnal.htmlEgy név a pornófilmek fénykorából: Sandra Iron. A tetovált, szexi felnőttfilmes ezúttal Pilát Gábornak adott interjújában vallott meztelen múltjáról, életének legmélyebb és legsötétebb időszakáról és arról, hogy a szakma Oscar-díja után miért hagyott mindent maga mögött egy csapásra, és hogyan kezdett teljesen új életet. Intim--Újabb zaklatási botrány: férfi modellek is felszólaltak http://www.life.hu/intim/20171108-a-ferfimuszak-cimu-konyvben-ferfi-modellek-nyilatkoztak-szexualis-zaklatasrol.htmlTegnapi cikkünkben mutattuk be videós riporterünket, Domszky Lászlót, akinek a napokban jelent meg Férfiműszak című könyve. A könyv a luxusprostituáltak világát mutatja be, önálló fejezetet szentelve egy heteroszexuális srác történetének. IntimPilát Gábor: "Ha vétkezni akarsz, tedd nyíltan és őszintén, teljes szívvel"http://www.life.hu/intim/20171030-pilat-gabor-a-vetkezesrol-a-kulso-belso-egyensulyrol.htmlA pillanat hevében született gyenge vágyak a jelen tartós megélésével köddé válnak, azonban a mélyen gyökezőket be kell teljesíteni, gyülölcseiket megérlelni és megízelni, attól függetlenül, hogy édes vagy keserű ízeket tartogatnak a számunkra. Intim--Pilát Gábor: "Ne kergess ideált!"http://www.life.hu/intim/20171026-pilat-gabor-a-parvalasztasrol.html--Pilát Gábor: Nyelsz vagy köpsz?http://www.life.hu/intim/20171016-pilat-gabor-a-valasztasok-dilemmajarol-megalkuvok-kontra-batrak.htmlEgy zord, viharos éjszakán autóval haladsz a szakadó esőben, amikor egy buszmegállót veszel észre. Három ember rostokol ott bőrig ázva. Egy idős hölgy, akinek szívrohama van, és ha nem kerül rövid időn belül kórházba, hamarosan meghal. Egy régi barátod, aki egyszer megmentette az életedet. A tökéletes partner, akiről mindig is álmodtál. Kit viszel el? Tudva, hogy kétüléses az autód, így csak egy utast vehetsz fel. Intim--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.