Vannak manapság, akik a házasságukat jobban megbánják, mint az ifjúkori kicsapongásaikat, és annak ellenére, hogy bármikor pár ezer forintért beadhatnák a válókeresetet, benne maradnak a rossz kapcsolatban. Szidják a partnerüket, és hűtlenséggel igyekeznek enyhíteni a testi-lelki terheiket, de eszük ágában sincs válni.

Persze olyan időszaka is volt a történelemnek, amikor az emberek mindent megadtak volna azért, hogy kiléphessenek a vakvágányra futott házasságukból, de az egyházjog kimondta, hogy nincs elválás a hitvesi kötelékből, csupán elkülönülés ágytól és asztaltól. Nagy Károly volt az első világi uralkodó, aki a házasságot feloldhatatlanná, a válást pedig bűntetté nyilvánította.

A törvények szigorúsága ellenére a kettős mérce abban az időben sem volt ritka, hiszen pont a törvény megalkotója volt a kereszténység legtöbbször házasodó egyeduralkodója. Elegendő pénzzel és befolyással egyesek felmentést kaptak a válás tilalma alól. Az egyik ilyen felmentés példának okáért az volt, hogy a házastársak közötti szerelmi aktust lehetséges volt házasságtörésként értelmezni, ha az egyik közben valaki másra gondolt.

Vannak, akik a házasságukat jobban megbánják, mint az ifjúkori kicsapongásaikatForrás: Shutterstock

Ma már inkább megmosolyogjuk ezeket az észszerűtlenségeket, és a férfibecsület megmentése érdekében sem fogjuk rá valamelyik boszorkány átkára az impotenciát, de ettől még nem lett jobb a helyzet.

A világtörténelemben is vannak olyan dolgok, amik változnak, és vannak, amik nem. Az első kategóriába tartoznak a törvények, a másodikba pedig az etika és a szeretet. Ez nem jelenti azt, hogy mindenki erkölcsös és szeretetteljes életet él, de azt igen, hogy ha a törvények megalkotására nincs is direkt ráhatásunk, az utóbbiak felett teljes szabadságunkkal rendelkezünk.