Az ókori görög és római szobrok kapcsán már többekben felmerült a kérdés: miért kicsi pénisszel ábrázolták a férfiakat? A választ keresve érdemes első sorban az ókori görög szobrokra koncentrálnunk, ugyanis azok nagy hatással voltak más kultúrák ábrázolási szokásaira is.

A mai világ gigantizmus betegségben szenved, melynek következménye, hogy mindenből nagyobbat és nagyobbat szeretnék. Nem csoda, hogy ez a nézet befolyásolja a hímvesszőről alkotott általános véleményt is: vagyis az a jó pasi, akinek nagy a harmadik lába. Ennek nyomán pedig sokan olyan tulajdonságokat társítanak a nagy hímvesszőhöz, mint a férfiasság, a lovagiasság - de sokan azt hiszik, hogy akinek nagy a pénisze, az jó szerető. Ezzel szemben az ókori görögök kissé másképp vélekedtek. 

Nem is olyan kicsi...

Persze a „nagy" és a „kicsi" elég szubjektív fogalmak, ám azt le kell szögezni, hogy az ókori görögök nem ábrázolták a férfiakat sokkal kisebb pénisszel, mint amilyennel a valóságban rendelkeztek. Csak sokakat megtéveszt, hogy nyugalmi állapotban lettek megformálva, nem pedig akkor, amikor leghatalmasabb formájukat hozzák. Ez pedig egyáltalán nem véletlenül történt így, ugyanis akkoriban teljesen más tulajdonságokat párosítottak a nagy és a kicsi hímvesszőkhöz. 

Michelangelo Dávid-szobraForrás: AFP

Akinek kicsi a pénisze, rossz ember nem lehet

A görögök ostoba, primitív, csúnya ösztönlényeknek gondolták a nagy péniszű férfiakat. Ennek egyik oka a barbár népek péniszorientált termékenységkultusza lehet, amitől a görög kultúra igyekezett a lehető legjobban elhatárolni magát. Így tulajdonképpen a felsőbbrendűségüket szerették volna azzal fémjelezni, hogy a hiteles, érzelmes és gondolkodó férfiakat rendre kis hímvesszővel ábrázolták.

A kis pénisz híres példája Michelangelo Dávid szobra, melynek kis péniszéről egy érdekes elmélet is kering. 2005-ben két firenzei orvos közzétett egy dokumentumot, amelyben azt állították, hogy Dávid pénisze azért lett olyan kicsi, mert meg volt riadva, amikor a szobrot készítették. Elölről nézve Dávid arca valójában rémült és aggódónak tűnik az óriás Góliáttal való küzdelme miatt. Az orvosok azt állítják, hogy Michelangelo minden részletet ezzel hozott párhuzamba, hogy minden összhangban álljon a félelem és a feszültség tüneteivel - ideértve a nemi szerveit is.

Ennek ellenére azért akadnak olyan szobrok, amelyek kifejezetten nagy nemi szervvel lettek megáldva. Ilyenek például a szatírokat ábrázoló görög szobrok, illetve Priapus görög isten szobra is.

A rómaiak nem vetették meg a nagy péniszű szobrokat, így tulajdonképpen csak divatból követték a görög trendet, amely olyan méreteket öltött, hogy később a reneszánsz szobrászatra is komoly hatást gyakorolt.