Újra a Life.hu-n olvashatjátok Pilát Gábor gondolatait kapcsolatokról, szerelemről, barátságról és persze a szexről is. Most az Egy Férfi és egy Nő című könyvéből olvashattok el egy részletet.

Az állatvilágban mindenki a nyugodt, határozott energiát követi. Az ember az egyetlen faj, melynek tagjai időnként a labilisabb falkavezérek után mennek...

A kutyák világában az ember az egyetlen falkavezér, aki szereti őket. A természetben a falkavezérük soha nem jutalmazza meg a viselkedésüket. Soha nem mondja azt, hogy: „Nagyon köszönöm, hogy követtetek száz kilométeren át." Ehelyett viszont biztosítja a túlélésüket. Valószínűleg ennél nincs nagyobb szeretet. Ezt a kutyák is tudják, és tűzön-vízen keresztül hajlandóak a falkavezér után menni. Ők sem az érzelmes, sem a szeretetreméltó vezetőket nem követnék, kizárólag a nyugodt, határozott vezetőket fogadják el. Így van ez az embereknél is.

Ha ezt nem értjük meg, a természeti törvényszerűség ellen dolgozunk.

A szabályokat és a fegyelmet nem ugorhatjuk átForrás: Shutterstock

A legfontosabb vezetői szabály:Szabályok – fegyelem – szeretet
A sorrend nagyon fontos. Sosem cserélődhet fel.
1. Szabályok
2. Fegyelem
3. Szeretet

Az a kutya, amelyik csak szeretetet kap, de irányítást nem, labilissá válik. Az embereknél is ez a helyzet. Pusztán a szeretettel kivívhatjuk a bizalmukat, de a tiszteletüket soha. Ez még Istennek sem sikerült. A Bibliában sem az áll, hogy az Úr végtelen tűrő, hanem az, hogy hosszan tűrő.
Egyszer Isten hosszútűrése is elfogy, és mit cselekszik akkor a szőlőnek Ura a gonosz szőlőművesekkel, akik olyan sokáig visszaéltek a jóságával és türelmével? Azt olvastuk: „Eljő és elveszti a munkásokat, és a szőlőt másoknak adja." (Mk 12,9)

A bizalmat ki lehet érdemelni, a szeretet ajándék, de a szabályokat és a fegyelmet nem ugorhatjuk át, nem cserélhetjük fel és nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.

Pilát Gábor: Egy Férfi és egy Nő - Ne azt keresd, amid nincs, fedezd fel azt, amid van