Kulturálódj ősszel is! - Nagy színházi programkörkép

művészet színház kultúra program előadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Indul az új évad, a színházakban egymást érik az izgalmas premierek, és ezúttal sem lesz hiány szórakoztató, drámai és formabontó alkotásokból.

1. A Doktor úr - József Attila Színház

Molnár Ferenc az egyik legtöbbet játszott színpadi szerző, népszerűségnek titka, hogy művei örökérvényűek. A Doktor urat először 1902-ben mutatták be a Vígszínházban, ami hatalmas sikert aratott. A történet - mint minden Molnár bohózat - meglehetősen bonyolult és keserű. A darab Dr. Sárkány ügyvéd lakásán játszódik, cselszövéssel, furcsa házastársi féltékenységgel, rengeteg félreértéssel. Korántsem biztos, hogy Puzsér, a vajszívű tolvaj az igazi bűnös.
Rendező: Huszti Péter. Főbb szerepekben: Márton András, Piros Ildikó, Mikó István, Pásztor Erzsi. Bemutató: október 10., 20.
Bővebb infó:http://jozsefattilaszinhaz.hu/

Forrás: jozsefattilaszinhaz.hu
Forrás: jozsefattilaszinhaz.hu


2. Hamlet.ws - MU Színház

Shakespeare rendhagyó Hamletjében William Blake, Georg Büchner, Eminem, Johann Wolfgang Goethe, József Attila és Pilinszky János szövegei is megjelennek. Hamlet egy konzervatív fiatal, aki hisz a szerelemben, a barátságban és Istenben. Nem ismeri a veszteség érzését, a keserűségét, a reménytelenséget és az önállósággal járó felelősséget sem. A darab sodró lendületű, hiteles és intellektuális, ám semmiképp sem szokványos. És mi a végén a tanulság? Az, hogy nincs tanulság.
Rendező: Schilling Árpád. Főbb szerepekben: Gyabronka József, Nagy Zsolt, Rába Roland. Előadások: október 16., 23.
Bővebb infó: http://mu.hu/

Fotó: Erdélyi Mátyás/mu.hu
Fotó: Erdélyi Mátyás/mu.hu


3. Pillantás a hídról - Örkény Színház

Arthur Miller mára klasszikusnak számító drámájában a szenvedély és a szerelem útvesztőjét, a féltékenység és az árulás következményeit rajzolta meg. Eddie Carbone egyszerű dokkmunkás, erős és jó ember, aki tiszteli az élet írott és íratlan törvényeit. Amikor beleszeret az unokahúgába, szenvedélye erősebb nála, és teljesen elveszíti realitásérzékét. A téma ma is aktuális, hiszen a modern tragédiában megjelenik a kisember, a személyes sorsok igazsága és az elkerülhetetlen végzet.
Rendező: Mácsai Pál. Főbb szerepekben: Csuja Imre, Für Anikó, Törőcsik Franciska, Epres Attila. Időpont: október 15.,20.,30.
Bővebb infó: http://orkenyszinhaz.hu/

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter


4. A trükk - Gólem Színház

Etgar Keret Izrael talán legnépszerűbb kortárs írója és filmrendezője. Novelláiban különös hangvétellel és ironikus humorral ábrázolja az élet nagy dolgait, ötperceseknek nevezett írásai hazájában és Európában egyaránt népszerűek, műveit most először játsszák színpadon. A darab főhősei hétköznapi alakok. A bűvész és a csőszerelő hosszú évek óta a legjobb barátok, ám valami történik, ami mindent megváltoztat, a nagy kérdés pedig az, hogy felszínre tudják-e küzdeni magukat és megtalálják-e a kiutat. És hogy mi a trükk? Abrakadabra, abrakadabra: Kadabra!
Rendező: Borgula András. Szereplők: Bánki Gergely, Schmied Zoltán, Schnur Anita. Előadások: október 21., 27.
Bővebb infó:http://golemszinhaz.hu/

Forrás: golemszinhaz.hu
Forrás: golemszinhaz.hu


5. Punk Rock - Pesti Színház

Simon Stephens 2009-ben íródott iskolai erőszakról szóló darabja aktuális, mert olyan témát dolgoz fel, amellyel eddig még nem foglalkoztak magyar színpadon: mi történik egy középiskola falai mögött és mi az oka a napjainkban egyre jobban teret hódító agressziónak. A mű a mai generációk számára segít megérteni és feldolgozni az olyan eseményeket, mint a lövöldözés a pécsi egyetemen, vagy a legutóbbi norvégiai tragédia, ahol egy ámokfutó több tucat fiatalt mészárolt le. A dráma rengeteg humorral, ám döbbenetes erővel és kendőzetlen őszinteséggel tárja elénk korunk fiataljainak kérdéseit, problémáit.
Rendező: Eszenyi Enikő. Főbb szerepekben: Varju Kálmán, Réti Adrienn, Lengyel Tamás, Bata Éva. Időpont: október 17., 26.,28.
Bővebb infó:http://vigszinhaz.hu/

Fotó: Szkárossy Zsuzsa
Fotó: Szkárossy Zsuzsa


6. Fahrenheit 451 - Bárka Színház

Ray Bradbury a science fiction irodalom egyik kiemelkedő képviselője. Legismertebb regénye arra a hőfokra utal, amin a könyvnyomó papír tüzet fog és elég, hisz abban a képzeletbeli jövőben, amelyben a darab játszódik, a könyv tiltott, és a rendszer nem tűri a gondolkodókat. Guy Montag hivatásos könyvégető, akinek élete a munkáról, a nyugtatókat szedő feleségről és három hatalmas tévéfalról szól. A szomszéd lánnyal való találkozás mély nyomokat hagy benne, s miután ő is beleolvas egy pusztulásra ítélt könyvbe, ráébred arra, hogy egész életében hazug rendszert szolgált.
Rendező: Anger Zsolt. Főbb szerepekben: Kardos Róbert, Blaskó Péter, Szorcsik Kriszta, Kálid Artúr. Időpont: október 26.
Bővebb infó: http://www.barka.hu/

Fotó: Jókuti György/barka.hu
Fotó: Jókuti György/barka.hu



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.